جمعه 3 آذر 1396

در امروز: 33526
اين صفحه امروز: 13
1395/8/3 دوشنبه پیشگیری از مسمومیت در کودکان

مقدمه: یکی از وظایف مهم والدین محافظت کودکان از قرار گرفتن در معرض مواد سمی و خطرناک مانند داروها، مواد شیمیایی و دیگر مواد خطرناک موجود در منزل است.

گام نخست در پیشگیری از مسمومیت در کودکان، آموزش والدین در مورد انواع موادی است که ممکن است برای کودکان مضر باشند.

مسمومیت در کودکان دومین عامل مرگ در کودکان 0-4 سال است؛ موادی که ممکن است در خانه باعث مسمومیت کودک شود مواد شوینده، حشره کش ها و سم ها، مواد شیمیایی، داروهای مازاد در خانه، گیاهان خانگی سمی، گزیدگی و نیش ها و غذاهای فاسد است.

در ادامه نحوه پیشگیری از این مسمومیت ها به تفکیک توضیح داده خواهد شد.

مسمومیت با مواد شیمیایی و یا شوینده ها

مواد تمیز کننده آشپزخانه اغلب در کابینت و زیر ظرفشویی قرار می گیرند. فراموش نکنیم که این مکان ها بسیار در دسترس کودک هستند! خوب است بدانیم ظروف و بوی این مواد برای کودکان جذاب است.

همیشه به یاد داشته باشیم که در هر شرایطی از محکم بودن در ظرف ماده شیمیایی یا شوینده اطمینان حاصل کنیم. در آشپزخانه، حمام و دستشویی منزل اطمینان حاصل کنیم که این مواد در جایی قرار دارند که کودک به آن دسترسی ندارد و یا در کابینت دربسته و قفل دار هستند.

به خاطر داشته باشید که بچه ها در قیاس با بزرگترها تحمل کمتری نسبت به مقادیر کم مواد سمی دارند!

مسمومیت با وسایل شخصی کودک یا سایر وسایل خانه

کودکان کنجکاو اند و هرچیزی را ممکن است به دهان ببرند. پس باید در انتخاب وسایل بازی آنها بسیار دقت کرد. از خرید وسایلی که باطری مینیاتوری دارند جدا خودداری کنید! قبل از خرید هر وسیله ای برای بازی کودک خوب آن را بررسی کنید و مطمئن شوید خطری برای کودک ندارد.

سطل های زباله در منزل از دسترس کودک در امان نیستند! فراموش نکیند که اگر کودک نوپا در منزل دارید، ممکن است در سطل زباله را باز کرده و شی دور ریخته شده راببلعد.

مسمومیت با گیاهان خانگی سمی و گزیدگی ها

گیاهان خانگی برای کودک ظاهر جذابی دارند و  برای کودکان جلب توجه می کنند. خوب است بدانیم برخی از این گیاهان سمی اند و ممکن است باعث مسمومیت کودک شوند. گیاهانی مانند دیفن باخیا، آزالیا، ادریس و کالادیوم از این دسته هستند. همواره نام گیاهان منزل را بدانید و آن ها را به صورت برچسب به گلدان بچسبانید، در صورتی که کودک خردسال در منزل دارید از نگهداری این گیاهان در منزل خودداری کنید.

بازیگوشی ذاتی کودکان آن ها را در خطرگزیدگی توسط مار، دراکولا یا زنبور قرار می دهد. در صورت بردن کودک به مناطق غیر مسکونی حتما لباسی با آستین و شلوار بلند انتخاب کنیم. استفاده از ترکیباتی که دور کننده حشرات هستند و در داروخانه ها موجود اند می توانند برای دور کردن حشرات از کودکان مفید باشند.

مسمومیت با داروهای مازاد انبار شده در خانه

نگهداری  داروهای استفاده نشده در منزل به هیچ وجه توصیه نمی شود، به خصوص در منازلی که کودک خردسال در خانه است. فراموش نکنید که کودکان همواره رفتارهای بزرگ ترها را تقلید می کنند! هرگز داروهای خود را جلوی چشم کودکان مصرف نکنید!

اگر به کودک خود دارو می دهید از لفظ شکلات و آبنبات استفاده نکنید و او بفهمانید که این دارو است، چون ممکن است موجب تشویق کودک به مصرف بیشتر شود و دور از چشم والدین دست به مصرف زیاد آن بزنند.

خوب است بدانیم بسیاری از داروهای سرماخوردگی موجود در بازار دارای استامینوفن هستند و ممکن است به علت عدم آگاهی همزمان با استامینوفن مصرف شوند. برای مصرف همزمان استامینوفن با سایر داروها حتما با پزشک، داروساز یا بهورز مشاوره کنید. بسیاری از داروها که برای افراد بزرگسال مصرف می شوند اگر توسط کودک بلعیده شوند، حتی در مقادیر کم ممکن است موجب خطر جدی برای کودک شوند.

در صورت بلعیدن نفت، ماده شوینده و یا سایر مواد شیمیایی کودک خود را وادار به استفراغ نکنید، این کار ممکن است کشنده باشند!

در کودکان خردسال واکنش استفراغ کامل و مانند بزرگترها نیست، اگر او را وادار به استفراغ کنید ممکن است موجب خفگی کودک شود.

حتی مقادیر کمی از گاز منوکسید کربن که در نتیجه کارکرد نامناسب بخاری های گازی یا نفتی ایجاد می شود، می تواند باعث گیجی و خواب آلودگی و اثر روی هوش کودک شود؛ نکات ایمنی را در این رابطه رعایت کنیم.