پرسش‌های متداول

تعداد بازدید:۴۲۴

آخرین ویرایش: ۰۲ مهر ۱۴۰۱


 آیا بیماری سل فقط ریه را درگیر می کند ؟

خیر ، سل خارج ریوی هم در بسیاری از موارد افراد را درگیر می کند و بسته به عضو درگیر علائم متفاوتی دارد مثلا :

  • درد قفسه سینه و تنگی نفس در سل پلور ( پرده جنب )
  • بزرگ شدن و احیانآ خروج چرک از گره های لنفاوی سلی
  • درد و تورم در سل مفصلی و تغییر شکل در سل استخوانها ( مانند زاویه دار شدن ستون فقرات و اختلال حرکتی در اندامها ).
  • سردرد ، تب و سفتی گردن در مننژیت سلی
  • اختلال ادراری و پیدایش خون در ادرار در سل دستگاه ادراری
  • نازائی در سل اعضای تناسلی

کلید واژه ها: بیماری سل تنگی نفس

 اکر فردی سرفه پایدار به مدت 2 هفته یا بیشتر داشته باشد احتمال ابتلا به چه بیماری وجود دارد؟

شایعترین علامت ابتلا به سل ریوی سرفه پایدار به مدت 2 هفته یا بیشتر است که معمولا همراه با خلط می باشد و ممکن است با سایر علائم تنفسی نظیر ( تنگی نفس ، درد سینه یا پشت و خلط خونی ) و یا علائم عمومی و مشترک همراه باشد.

علائم عمومی و مشترک در بیماری سل عبارتند از : تب ، کاهش وزن ، کاهش اشتها ، بی حالی ، تعریق شبانه ، خستگی زودرس و ضعف عمومی .

کلید واژه ها: علائم تنفسی کاهش وزن

 برای انجام تست اچ آی وی ( ایدز) به کجا مراجعه کنیم؟

تست اچ آی وی به صورت کاملا رایگان و محرمانه در مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری و کلیه پایگاهها و مراکز جامع سلامت سطح استان انجام می گیرد..

کلید واژه ها: اچ آی وی بیماریهای رفتاری

 برای پیشگیری از ابتلاء به بیماری تب مالت چه اقدامی را باید انجام دهیم ؟

  • از شیر و لبنیات پاستوریزه استفاده کنیم
  • شیر محلی را باید بعد از جوش آمدن به مدت 5 دقیقه هم زده و بجوشانیم
  • پنیر محلی باید به مدت سه ماه در آب و نمک 17% نگهداری شود و سپس به مصرف برسانیم
  • طرز تهیه آب و نمک 17% : یک لیتر آب (4 لیوان بزرگ) + 170 گرم نمک (14 قاشق غذاخوری سر صاف نمک)

کلید واژه ها: شیر و لبنیات آب و نمک

مشخصات مواد خوردنی ،آشامیدنی ،آرایشی و بهداشتی بسته بندی شده مجاز چیست؟

مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی داخلی و خارجی قابل عرضه و مصرف باید بر چسب مشخصات حاوی مندرجات ذیل باشد :

الف ) اقلام داخلی ( تولید داخل )

1-       نام و آرم محصول

2-       پروانه ساخت و یا شناسه نظارت 

3-       تاریخ تولید

4-       تاریخ انقضاء

5-       آدرس دقیق محل تولید

6-       درج اجزای تشکیل دهنده

7-       وزن خالص

8-       علامت ثبت شرکت

 

ب) اقلام خارجی ( وارداتی ) دارای طرح فارسی نویس و شامل مشخصات ذیل باشد :

 

1- شماره مجوز واردات ( از اداره کل نظارت بر مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی )

2- نام محصول

3- نام کشورتولید  کننده

 4- نام شرکت وارد کننده

5- تاریخ تولید

6- تاریخ انقضاء

7- درج سریال

  وضعیت ظاهری مطلوب و سالم باشد ،در غیر اینصورت فرآورده های مذکور غیر مجاز و غیر قابل عرضه و مصرف می باشد .

کلید واژه ها: مجوز واردات تاریخ انقضاء

برای ضد عفونی آبهای مشکوک به آلودگی چه اقدامی میتوان انجام داد؟

در موارد مشکوک به آلودگی آب برای ضدعفونی به دو طریق زیر می توان عمل نمود:

الف) جوشانیدن آب

آب را حداقل به مدت سه دقیقه (از زمان جوش آمدن) بجوشانید و پس از سرد شدن استفاده نمایید.

ب) ضدعفونی با محلول کلر ذخیره 1% (مادر):

 طرز تهیه کلر مادر: برای تهیه کلر مادر 15 گرم (3 قاشق مرباخوری سرصاف) پودر پرکلرین 70% (هیپوکلریت کلسیم) را به یک لیتر آب اضافه نموده و برای دو دقیقه خوب بهم بزنید. پس از یک ساعت، محلول آماده برای ضدعفونی است. محلول کلر مادر را در بطری تیره رنگ و دور از نور و دسترس اطفال نگهداری کنید. این محلول ذخیره برای یک ماه قابل نگهداری می باشد.

نحوه ضدعفونی آب: برای ضدعفونی هر لیتر آب، سه قطره از محلول کلر مادر اضافه نموده، بهم بزنید. یک ساعت صبر کنید سپس در صورت احساس مزه کلر، آن را مصرف نمایید. در غیر این صورت به ازای هر لیتر آب مجددا یک قطره اضافه شود تا زمانی که قادر به تشخیص مزه کلر باشید. آب ضدعفونی شده به طریق فوق برای 24 ساعت قابلیت استفاده دارد.

کلید واژه ها: ضدعفونی آب محلول کلر

 شرایط نگهداری صحیح از نمک تصفیه شده یددارچگونه است؟

نمک یددار تصفیه شده را نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید و یا رطوبت قرار دهیم زیرا ید خود را از دست میدهد .

     بهتر است نمک یددار تصفیه شده در ظرف بدون منفذ پلاستیکی ،چوبی ،سفالی یا شیشه ای رنگی با سرپوش محکم نگهداری شود.    

کلید واژه ها: نمک یددار تصفیه شده

نحوه سالم سازی سبزیجات چگونه است؟

روش سالمسازی سبزیجات : برای جلوگیری از مبتلا شدن به انگلها و یا بیماریهای روده ای حتما" سبزیجاتی را که می خواهیم بصورت خام مصرف نماییم بایستی به طریق زیر سالم سازی نموده و بعد مصرف نماییم :

مرحله 1 -   پاکسازی  :  ابتدا سبزیجات را بخوبی پاک کرده و با آب تمیز شستشو می دهیم تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف گردد .

مرحله 2 – انگل زدایی :   بعد از پاکسازی سبزیجات ،  یک ظرف 5 لیتری را پر از آب کنید و بعد به ازای هر لیتر آب 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی داخل آن بریزید و هم بزنید . سپس سبزیجات را داخل کفاب قرار دهید و بعد از 5 دقیقه سبزی را از داخل کفاب خارج کرده و با آب سالم کاملا" شستشو دهید تا تخم انگل ها و باقیمانده مایع ظرفشویی از آنها جدا شوند

مرحله 3 -  گندزدایی : برای ضدعفونی و از بین بردن میکروب ها ، یک گرم ( نصف قاشق چایخوری ) پودر پرکلرین 70 درصد را در ظرف 5 لیتری پر از آب ریخته ، کاملا" حل کنید تا محلول گندزدایی کننده بدست آید . سپس سبزی انگل زدایی شده را برای 5 دقیقه در این محلول قرار دهید تا میکروب های آن از بین بروند .

اگر پودر پرکلرین در دسترس نباشد می توانید از هر ماده گندزدایی کننده مجاز دیگری که در داروخانه ها و مغازه ها وجود دارد طبق دستور عمل مصرف آن استفاده کنید .

مرحله 4 -  شستشو :  سبزی ضدعفونی شده را مجددا" با آب سالم بشویید تا باقیمانده کلر

کلید واژه ها: پودر پرکلرین گندزدایی

ویژگیهای یک بوفه بهداشتی چگونه است ؟

1- درمکانی واقع شده باشد که دانش آموزان به راحتی به آن دسترسی داشته باشند.

2- درمعرض دید وکنترل مسئولان واحدآموزشی باشد

3- از محل جمع آوری زباله و سرویس های بهداشتی فاصله داشته باشد.

4- درو پنجره سالم داشته باشد.

5- کف ودیوارهای آن قابل شستشو و بدون درز و شکاف باشد.

6- درو پنجره آن به توری مجهز باشد.

7- سطل زباله قابل شستشو و مجهز به کیسه زباله داشته باشد.   

8-به پیشخوان ومیزکار سالم باروکش قابل شستشو مجهز باشد.

9- قفسه بندی جهت چیدن مواد غذایی وکمد برای قراردادن سایر وسایل داشته باشند

10- درحد امکان یخچال داشته باشد.

11- آب سالم و بهداشتی داشته باشد.

12- کارکنان بوفه باید کارت بهداشتی داشته باشند و گواهینامه بهداشت عمومی را از آموزشگاههــــای بهداشت اصناف دریافت کنندو نکات بهداشت فردی را رعایت کنند .

کلید واژه ها: بهداشت فردی بهداشت اصناف

علاوه بر  مشاوره ها از کدام خدمات تغذیه ای می توانم به صورت رایگان بهره ببرم ؟

شما می توانید مکمل های ویتامین د برای افراد بالای 18 سال  به صورت رایگان از مراکز بهداشتی دریافت نمایید.

کلید واژه ها: رایگان خدمات تغذیه ای

احساس می کنم کودکم مشکل تغذیه ای دارد و قد و وزن مناسب برای سن خود ندارد برای اطمینان باید به کجا مراجعه کنم؟

شما می توانید در منزل به راحتی از طریق اینترنت وارد پورتال دانشکده علوم پزشکی اراک شوید و اطلاعات کامل و جامعی از طریق کتاب ها و مطالب آموزشی  از تغذیه در تمام گروه ها و دوران های سنی دریافت کنید

کلید واژه ها: پورتال مشکل تغذیه ای

من می خواهم وزن مناسبی داشته باشم چه کنم ؟

شما می توانید با مراجعه به مراکز جامع سلامت به صورت رایگان رژیم برای کنترل وزن و بیماری های دیابت ، فشارخون بالا و چربی خون بالا دریافت نمایید.

کلید واژه ها: وزن مناسب فشارخون بالا

در چه مواردی می توان میانگین تعدادپزشک خانواده تجویز شده توسط پزشک خانواده را به5/3 قلم افزایش داد ؟

درصورتیکه بیش از 25% جمعیت تحت پوشش پزشک خانواده در گروه سنی بالای 50 سال باشد .

کلید واژه ها: پزشک خانواده گروه سنی

شرایط جذب و پذیرش بهورز چگونه است؟

داوطلبین آموزش بهورزی بایستی حداقل دارای مدرک باشند. انتخاب بهورزان توسط کمیته ای مرکب از نمایندگان واحد گسترش استان وشبکه هـا، مرکز آموزش بهورزی، ، نیروی انسانی و گزینش دانشگاه ها، از طریق آزمون کتبی و شفاهی و براساس شرایط عمومی و اختصاصی استخدام انجام می شود.

کلید واژه ها: آموزش بهورزی گزینش

تجویز نسخ توسط کارشناس مامایی به چه صورت می باشد ؟

تجویز نسخ دارویی توسط کارشناس مامایی دارای نظام مامایی صرفأ در محدوده داروهای قابل تجویز آنان وطبق بسته خدمتی پزشک خانواده وبیمه روستایی مقدور می باشد .

کلید واژه ها: بیمه روستایی نسخ دارویی

بهورزکیست؟

نیروی انسانی در خانه های بهداشت (زن ومرد) جوانان بومی روستایی هستند که بر اساس ضوابط و مقررات خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، انتخاب و پذیرش شده و پس از گذراندن آموزشهای لازم را در مرکز آموزش بهورزی به مدت دو سال شروع بکار خواهند نمود.

کلید واژه ها: وزارت بهداشت آموزش بهورزی