تغذیه انحصاری شیر مادر و لزوم کسب آموزش و مهارت آن

۱۲ مرداد ۱۴۰۱ | ۰۸:۰۱ کد : ۲۸۳۵۲ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۷۳۶
عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک در راستای هفته جهانی تغذیه با شیر مادر گفت: شیردهی موفق به آموزش و کسب مهارت توسط مادر در تمامی دوره های بارداری، زایمان و بعد از زایمان نیاز دارد و این آموزش ها در تمامی بیمارستان ها، مراکز بهداشتی و پایگاه های سلامت صورت می‌گیرد.
تغذیه انحصاری شیر مادر و لزوم کسب آموزش و مهارت آن

به گزارش وب دا مرکزی، فاطمه شعبانی بیان کرد: همه مادران به طور غریزی به شیردهی فرزند خود علاقه مندند، برای شیر دهی موفق، مادر به آموزش و کسب مهارت نیاز دارد لذا در دوران بارداری، در زمان زایمان در بیمارستان های مربوطه و پس از آن در پایگاه ها و مراکز بهداشتی آموزش شیردهی و هم چنین حمایت کامل از مادر شیرده انجام میشود همچنین حمایت خانواده، به خصوص همسرفرد، در این زمینه اهمیت بسزایی دارد.

وی ادامه داد: در روزهای اول بعد از زایمان، شیر مادر به صورت مایع غلیظ‌ زرد رنگ که به آن آغوز یا کلستروم گفته می‌شود ترشح می‌شود که این مایع با وجود حجم کم برای نوزاد بسیار مفید کافی و ضروری است چراکه آغوز حاوی آنتی بادی هایی است که سطح ایمنی نوزاد را بالا می‌برد و تمامی مواد معدنی، پروتئینی؛ چربی، قند و تمامی مواد مورد نیاز نوزاد را تامین می‌کند بنابراین تغذیه با شیر مادر بایستی بلافاصله بعد از تولد نوزاد شروع شود و حدودا ۷ تا ۱۰ روز طول میکشد که شیر مادر به شیر کامل تبدیل شود.

وی افزود: تقریبا همه مادران قادر هستند شیر دهی موفقی را داشته باشند و وجود اشکالات جزئی پس از زایمان برای همه مادران طبیعی است و نباید موجب نگرانی مادران شود چراکه تشویش، نگرانی و اضطراب میتواند جاری شدن شیر را کاهش داده و در نهایت تولید شیر را مختل کند، همچنین شیردهی به صورت مکرر در طی شبانه روز به خصوص شب ها موجب افزایش تولید شیر می‌شود.

شعبانی تصریح کرد: شیر مادر به طور انحصاری غذای ایده آلی برای سلامت، رشد و تکامل طبیعی کودک تا پایان ۶ ماهگی است با این حال آمار شیردهی انحصاری در کشور ما به حدود ۵۰ درصد میرسد که امید است با آموزش‌های مناسب به مادران و آگاه سازی آنها از فواید تغذیه با شیر مادر به بالاترین میزان خود برسد.

وی خاطرنشان کرد: شیر مادر نه تنها برای نوزاد غذای کاملی است و باعث جلوگیری از بیماری ها در دوران نوزادی، کودکی و بزرگسالی می‌شود بلکه برای مادران باعث کاهش خونریزی پس از زایمان، بازگشت به وزن قبل از بارداری، کاهش احتمال سرطان های سینه و تخمدان می‌شود، همچنین در زمان شیردهی ترشح هورمون ها منجر به آرامش و شادی مادر می‌شود.

وی تاکید کرد: تغدیه در زمان جدایی مادر از شیرخوار نیز باید تداوم داشته باشد و وجود شرایطی چون بستری نوزاد یا مادر در بیمارستان یا بازگشت مادر به محل کار خود یا محل تحصیل نباید موجب قطع شیردهی شود و در طول مدت جدایی مادر و شیرخوار دوشیدن شیر به طور منظم توسط مادر ادامه داشته باشد تا تولید شیر تداوم یافته و از احتقان و آبسه پستان جلوگیری کند، لذا توصیه می‌شود خانواده و محل کار مادر شیرده در این مهم فرد را حمایت کنند.

این کارشناس مامایی در خصوص استفاده از پستانک و شیشه شیر توضیح داد: بر عدم استفاده از شیشه شیر و پستانک برای شیر دهی اکیدا توصیه می شود و متاسفانه علارغم تاکید فراوان تعدادی از مادران به جای تلاش های صبورانه برای شیردهی نوزاد خود گاهی اوقات از شیشه و پستانک استفاده می‌کنند و نوزاد به راحتی از این طریق تغذیه می‌شود و حاضر به مکیدن سینه مادر نیست و باعث محرومیت نوزاد از شیر مادر و متعاقبا حسرت شیر دهی نوزاد برای مادر می‌شود لذا توصیه می‌شود در زمانی که مادر از نوزاد جداست تغذیه از طریق قاشق سرنگ و یا فنجان استفاده شود تا نوزاد از شیر مادر محروم نشود.

در پایان، شعبانی در خصوص اهمیت تغذیه با شیر مادر در دین اسلام بیان کرد: پیامبر اعظم در این زمینه میفرمایند: هر گاه فرزند خود را شیر دهد، به هر مکیدن نوزاد، پاداشی به او دهند برابر است با آزاد کردن بنده ای از فرزندان اسماعیل و هنگامی که از شیردادن فرزند خود فارغ شود فرشته بزرگواری بر پهلویش زند و گوید: اعمال خود را از سر بگیر که خداوند تو را آمرزیده است، لذا امید است تمام نوزادان از نعمت شیر مادر بهره مند شوند و فرزندان سالم و قوی در آینده جامعه سالم و پویا را بسازند.


( ۱ )

نظر شما :