هفته جهانی شیر مادر
"توانمند سازی والدین ، تقویت تغذیه با شیر مادر؛ حال وآینده !! "
تفاوت شیر مادر با شیر مصنوعی:
شیر مادر حاوی انواع سلول های زنده دفاعی و عوامل مهم حفاظتی و ضدمیکروبی است که شیر گاو و در نتیجه شیر مصنوعی فاقد آن است.
میزان پروتئین و سدیم شیر مادر به حدی است که به کلیه های تکامل نیافته نوزاد آسیب نمی رساند ولی شیر گاو پروتئین بیشتری دارد و دفع مقادیر اضافی برای کلیه های نارس نوزاد دشوار است.
مقدار آب موجود در شیر مادر کافی است و شیرخواران در 6 ماه اول حتی در آب و هوای گرم نیاز به آب اضافی ندارند. اما شیرخوارانی که با شیر گاو تغذیه می شوند به علت دریافت مقادیر زیاد املاح نیاز به آب اضافی دارند و دفع نمک های اضافی برای کلیه های آنها مشکل است.
ترکیب چربی شیر مادر برای رشد مغز، چشم و سلامت عروقی شیرخوار بی نظیر است و بهتر از سایر شیرها هضم و جذب می شود، در حالی که مقدار چربی غیر اشباع شیر گاو بالا است و بدن را با مشکل افزایش کلسترول در سال های بعد مواجه می کند.
جذب املاح مثل کلسیم، آهن و روی شیر مادر بیشتر از شیر گاو است. حدود 70 تا 90 درصد آهن شیر مادر جذب بدن شیرخوار می شود، در حالی که جذب آهن شیر گاو خیلی ناچیز است. بطور کلی مواد معدنی شیر مادر برای تأمین نیاز شیرخوار کافی است.
ویتامین های شیر گاو کمتر از شیر مادر است، جذب ویتامین های شیر مادر نیز بهتر است.
مزایای تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد:
نوزاد را گرم نگاه داشته و از کاهش دمای بدن نوزاد بویژه نوزاد نارس و کم وزن جلوگیری می کند.
سبب آرامش مادر و نوزاد می شود.
موجب تحکیم پیوند عاطفی (BONDING) بین مادر و نوزاد می شود.
شیردهی و مادری کردن و تربیت فرزند با موفقیت بیشتری توام گردیده و احتمال سوء رفتار با کودک کاهش می یابد.
مزایای شروع تغذیه با شیر مادر در ساعت اول تولد:
بهترین زمان شروع تغذیه با شیر مادر، طی ساعت اول تولد است زیرا نوزادان در این هنگام بسیار هشیار و فعال هستند. پس از زایمان طبیعی یا سزارین با بی حسی موضعی اغلب تغذیه با شیر مادر را می توان بلافاصله شروع کرد. پس از سزارین با بیهوشی عمومی، تغذیه با شیر مادر به محض هشیاری مادر انجام می شود.
اگر نوزاد بعد از تولد، موادی غیر از شیر مادر دریافت کند ممکن است پستان مادر را نگیرد و احتمال مواجه شدن با مشکلات تغذیه ای و توقف تغذیه با شیر مادر بیشتر می شود. حتی یک یا دو بار تغذیه نوزاد با آب قند می تواند در تغذیه با شیر مادر و سلامت نوزاد تداخل ایجاد کند.