توصیه های تغذیه ای در مورد ماه مبارک رمضان در زمان همه گیری کروناویروس
- رعایت اصول بهداشتی به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا از جمله شستشوی کامل دست ها با آب و صابون، رعایت فاصله با دیگران، ماندن در خانه و استفاده از ماسک در خارج از خانه در ماه مبارک رمضان باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
- رعایت اصول صحیح تغذیه تاثیر مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت ها به خصوص بیماری کووید 19 دارد.
- با تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین A ، D ، E ، C، آهن، روی و سلنیم که برای سیستم ایمنی مفیدند.
- در صورت داشتن بیماری ، برای اطمینان ازبی ضرر بودن روزه با پزشک خود مشورت کنیم.
- از برگزاری مراسم افطاری بپرهیزیم و نذورات خود را در قالب بسته های حمایتی در اختیار نیازمندان قرار دهیم.
- در سال جاری که ساعت روزه داری طولانی است، گرسنگی و حذف وعده های غذایی به ویژه سحری باعث کاهش سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به کووید را افزایش می دهد.
- با توجه به نقش ویتامین«آ» A در تقویت سیستم ایمنی بدن در وعده های سحر و افطار از منابع غذایی ویتامین«آ» A شامل انواع سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی مانند هویج، کدوحلوایی و انواع مرکبات و زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات استفاده کنیم.
- برای افزایش سیستم ایمنی بدن منابع غذایی ویتامین«د» D (لبنیات، زرده تخم مرغ و ماهی های چرب )مصرف کنیم. ( افرادی که مبتلا به ویتامین دی هستند حتما از مکمل های ویتامین دی براساس دستورالعمل استفاده نمایند)
- ویتامین«ایی» E یک آنتی اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
- برای تامین ویتامین«ایی» E ،در طبخ غذا از روغن های مایع مانند کانولا، آفتابگردان و ذرت به مقدار کم ( 2-3 قاشق غذا خوری ) استفاده کنیم.
- برای تامین ویتامین«ایی» از انواع آجیل مانند فندق، بادام، گردو ویا میوه هایی مثل کیوی ، زرد آلو ، انبه در فاصله افطار تا شام مصرف کنیم.
- از منابع غذایی حاوی ویتامین«سی» C شامل انواع میوه ها و سبزی ها از جمله سبزی های برگ سبز مانند سبزی خوردن و انواع کلم و گوجه فرنگی، لیمو ترش ،، نارنج ،جوانه های گندم، ماش و شبدر، انواع مرکبات مانند ، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و کیوی در میان وعده های بین افطارتا شام وبعد از شام مصرف کنیم.
- برای ارتقای سیستم ایمنی بدن در ماه مبارک رمضان، منابع غذایی ویتامین های گروه«ب» B مانند انواع سبزی برگ سبز و میوه، شیر و لبنیات، انواع گوشت، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش، مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) را مصرف کنیم.
- یرای پیشگیری از عفونت های ویروسی و تامین ویتامین«ب12» B12 از گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ و لبنیات کم چرب استفاده کنیم.
- دریافت آهن کافی از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزه داری توصیه می شود.
- برای دریافت آهن، گوشت قرمز، مرغ و ماهی، انواع سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشک شده و غلات کامل مصرف کنیم.
- اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین«سی» c مصرف شوند، جذب آهن افزایش می یابد.
- مصرف غذاهای غنی از روی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات ومغز دانه هاو تخم مرغ که برای تقویت سیستم ایمنی ضروری است در سحر، افطار و شام ویا میان وعده ها در ماه رمضان مصرف کنیم.
- منابع مهم سلنیوم شامل ماهی – تخم مرغ – تخمه آفتابگردان –اسفناج – قارچ می باشد
- از مصرف زیاد زولبیا و بامیه که حاوی مقادیر زیادی قند و چربی هستندوباعث تضعیف سیستم ایمنی می شود خودداری کنیم.
- روزه داری نه تنها در افراد سالم عارضه ای ایجاد نمی کند، بلکه سبب تقویت ایمنی بدن، کاهش پاسخ های التهابی زیان بار و بهبود واکنش بدن در موارد استرس می شود.
- افراد سالم کمتر از 65 سال می توانند با رعایت موازین بهداشتی و تغذیه ای روزه بگیرند.
- افراد مبتلا به بیماری و یا دارای مشکلات سلامتی باید در مورد روزه داری با پزشک مشورت کنند.
- افرادی که به کروناویروس مبتلا شده و بهبود یافته اند، حداقل تا 6 هفته پس از بیماری روزه نگیرند.
- مبتلایان به فشارخون بالا، بیماران قلبی، سرطان و دیابت بیشتر در معرض ابتلا به وضعیت شدید کووید 19 هستند، لازم است این افراد در مورد روزه داری با پزشک خود مشورت کنند.
- بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و استفاده از همه گروه های غذایی و جایگزین های آنها، در سه وعده غذای اصلی (افطار – شام وسحر) و1- 2 میان وعده (بین افطار تا شام وبعداز شام ) تامین می شود.
- در ماه مبارک رمضان نیز مانند ماه های دیگر سال پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل و محدود نمودن غذاهای دارای چربی، ، قند، نمک و ترکیبات افزودنی توصیه می شود.
- استفاده از همه گروه های غذایی برای برطرف کردن نیازهای بدن فرد روزه دار توصیه می شود.
- شش گروه غذایی اصلی عبارتند از: نان و غلات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغز دانه ها، میوه ها، سبزی ها و شیر و لبنیات
- مصرف میوه (4-2 عدد متوسط) و سبزی(3-5 عدد متوسط) در ایام روزه داری به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
- بهتر است لبنیات (شیر – ماست – پنیر –دوغ –کشک ) کم چرب (کمتر از 2.5 درصد) همراه وعده های اصلی ویا میان وعده ها مصرف کنیم.
- در ایام روزه داری برای پیشگیری از کووید 19 از منابع پروتئین های حیوانی و یا گیاهی مصرف کنیم.
- انواع حبوبات منبع پروتئین هستند و وقتی همراه با غلات مصرف شوند، به عنوان جایگزین گوشت، مرغ و ماهی می توانند یک پروتئین خوب و با کیفیت را برای بدن تامین کنند.
- از مصرف زیاد زولبیا و بامیه که حاوی مقادیر زیادی قند، چربی، اسید های چرب اشباع و ترانس است و موجب چاقی، دیابت و اختلالات چربی خون وکاهش ایمنی بدن می شود خودداری کنیم.
روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان محلات