روز جهانی شیر

روز جهانی شیر – ۱۱ خرداد ماه

۰۷ خرداد ۱۴۰۲ | ۱۰:۴۵ کد : ۳۴۶۶۵ اخبار اسلایدی
تعداد بازدید:۲۶۱
آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد که دریافت کلسیم جامعه ایرانی ۴۰ درصد از حداقل دریافت کلسیم کمتر است و این موضوع می‌تواند تبعات زیادی از جمله گسترش پوکی استخوان، مشکلات لثه و دندان، کوتاهی قد، کاهش بهره هوشی و... را به دنبال داشته باشد.

 روز جهانی شیر 11 خرداد ماه

آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد که دریافت کلسیم جامعه ایرانی ۴۰ درصد از حداقل دریافت کلسیم کمتر است و این موضوع می‌تواند تبعات زیادی از جمله گسترش پوکی استخوان، مشکلات لثه و دندان، کوتاهی قد، کاهش بهره هوشی و... را به دنبال داشته باشد.

سال 2001 سازمان ملل متحد با درخواست سازمان عذا و کشاورزی (FAO) اولین روز ماه ژوئن مطابق با 11 خرداد را به‌عنوان روز جهانی شیر تعیین و معرفی کرده است. چنین مناسبتی برای شناخت اهمیت شیر به‌عنوان یک غذای جهانی تعیین شده است.

شیر یکی از بهترین نوشیدنی ها محسوب می شود که ترکیبات مغذی موجود درآن این نوشیدنی ها به یکی از نوشیدنی های مفید برای سلامت انسان تبدیل کرده است.

گروه لبنیات شامل شیر و فرآورده های آن (ماست، پنیر، کشک، بستنی و دوغ) می باشد .این گروه دارای کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین B12 و B2و سایر مواد مغذی می باشد و بهترین منبع تامین کننده کلسیم است که برای رشد و استحکام استخوان و دندان ضروری است. میزان توصیه شده مصرف روزانه لبنیات 3-2 واحد است .

یک واحد از یک گروه برابر است با :

· یک لیوان شیر یا ماست کم چرب(کمتر از2.5 درصد)، یا

· 45 تا 60 گرم پنیر معمولی معادل یک و نیم قوطی کبریت، یا

· یک چهارم لیوان کشک، یا

· 2 لیوان دوغ، یا

· یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه

چه نکاتی هنگام استفاده از گروه شیر ولبنیات باید رعایت شود:

1.       از شیر پاستوریزه شده کم چربی ( 5/2 درصد یا کمتر) استفاده کنید.

2.       بجای شیرهای طعم دار که دارای قند هستند ، از شیر های ساده استفاده کنید.

 3.       از پنیر های تهیه شده از شیر پاستوریزه که کم نمک و کم چرب هستند ، استفاده کنید.

 4.       از بستنی هایی که از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد، استفاده کنید. مقدار قند بستنی بالاست . بنابراین توصیه می شود در مصرف آن زیاده روی نکنید.

 5.       حتما قبل از مصرف هر نوع کشک مقداری آب به آن اضافه کنید و حداقل 5-10 دقیقه در حال بهم زدن بجوشانید. 

6.       به دلیل بالا بودن میزان نمک استفاده شده در تهیه کشک توصیه می شود که از انواع کم نمک استفاده کنید.  

7.       بهتر است از شیر و لبنیاتی که با ویتامین D غنی شده اند، استفاده کنید، زیرا این ویتامین برای جذب بهتر کلسیم بسیار مفید است. 

8.       اگر شما بیماری "عدم تحمل لاکتوز" را دارید، شیر بدون لاکتوز و یا پنیر های سفت و ماسترا مصرف نمایید. 

9.       هنگام خرید شیر به تاریخ انقضای آن توجه کنید. 

10.   ظرف شیر را تا هنگام مصرف بسته و به دور از مواد بودار نگهداری کنید. 

11.   استفاده از شیر های استریل شده برای حمل در مسافرت های خارج از شهر مناسب تر است. این نوع شیرها را (در صورت باز نشدن) می توان تا 4 ماه در دمای محیط نگهداری کرد. 

12.   قره‌قروت یکی از انواع لبنیات به رنگ سیاه یا قهوه‌ای و بعضاً سفید یا زرد است که مزه‌ای عمدتاً ترش دارد. این فراورده لبنی از دوغ یا ماست به دست می‌آید. که یکی از منایع خوب کلسیم محسوب می شود. 

13.   اگر از کشک های سنتی برای مصرف استفاده می کنید به دلیل نمک بالا  حتما از یک روز قبل آن را در آب خیسانده و تا زمان مصرف آب آن را چند بار عوض کرده تا نمک آن کاهش یابد.

سوسن خدام

کارشناس مسئول تغذیه

مرکز بهداشت شهرستان اراک

منبع : دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت

 روز جهانی شیر 11 خرداد ماه

آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد که دریافت کلسیم جامعه ایرانی ۴۰ درصد از حداقل دریافت کلسیم کمتر است و این موضوع می‌تواند تبعات زیادی از جمله گسترش پوکی استخوان، مشکلات لثه و دندان، کوتاهی قد، کاهش بهره هوشی و... را به دنبال داشته باشد.

سال 2001 سازمان ملل متحد با درخواست سازمان عذا و کشاورزی (FAO) اولین روز ماه ژوئن مطابق با 11 خرداد را به‌عنوان روز جهانی شیر تعیین و معرفی کرده است. چنین مناسبتی برای شناخت اهمیت شیر به‌عنوان یک غذای جهانی تعیین شده است.

شیر یکی از بهترین نوشیدنی ها محسوب می شود که ترکیبات مغذی موجود درآن این نوشیدنی ها به یکی از نوشیدنی های مفید برای سلامت انسان تبدیل کرده است.

گروه لبنیات شامل شیر و فرآورده های آن (ماست، پنیر، کشک، بستنی و دوغ) می باشد .این گروه دارای کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین B12 و B2و سایر مواد مغذی می باشد و بهترین منبع تامین کننده کلسیم است که برای رشد و استحکام استخوان و دندان ضروری است. میزان توصیه شده مصرف روزانه لبنیات 3-2 واحد است .

یک واحد از یک گروه برابر است با :

· یک لیوان شیر یا ماست کم چرب(کمتر از2.5 درصد)، یا

· 45 تا 60 گرم پنیر معمولی معادل یک و نیم قوطی کبریت، یا

· یک چهارم لیوان کشک، یا

· 2 لیوان دوغ، یا

· یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه

چه نکاتی هنگام استفاده از گروه شیر ولبنیات باید رعایت شود:

1.       از شیر پاستوریزه شده کم چربی ( 5/2 درصد یا کمتر) استفاده کنید.

2.       بجای شیرهای طعم دار که دارای قند هستند ، از شیر های ساده استفاده کنید.

 3.       از پنیر های تهیه شده از شیر پاستوریزه که کم نمک و کم چرب هستند ، استفاده کنید.

 4.       از بستنی هایی که از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد، استفاده کنید. مقدار قند بستنی بالاست . بنابراین توصیه می شود در مصرف آن زیاده روی نکنید.

 5.       حتما قبل از مصرف هر نوع کشک مقداری آب به آن اضافه کنید و حداقل 5-10 دقیقه در حال بهم زدن بجوشانید. 

6.       به دلیل بالا بودن میزان نمک استفاده شده در تهیه کشک توصیه می شود که از انواع کم نمک استفاده کنید.  

7.       بهتر است از شیر و لبنیاتی که با ویتامین D غنی شده اند، استفاده کنید، زیرا این ویتامین برای جذب بهتر کلسیم بسیار مفید است. 

8.       اگر شما بیماری "عدم تحمل لاکتوز" را دارید، شیر بدون لاکتوز و یا پنیر های سفت و ماسترا مصرف نمایید. 

9.       هنگام خرید شیر به تاریخ انقضای آن توجه کنید. 

10.   ظرف شیر را تا هنگام مصرف بسته و به دور از مواد بودار نگهداری کنید. 

11.   استفاده از شیر های استریل شده برای حمل در مسافرت های خارج از شهر مناسب تر است. این نوع شیرها را (در صورت باز نشدن) می توان تا 4 ماه در دمای محیط نگهداری کرد. 

12.   قره‌قروت یکی از انواع لبنیات به رنگ سیاه یا قهوه‌ای و بعضاً سفید یا زرد است که مزه‌ای عمدتاً ترش دارد. این فراورده لبنی از دوغ یا ماست به دست می‌آید. که یکی از منایع خوب کلسیم محسوب می شود. 

13.   اگر از کشک های سنتی برای مصرف استفاده می کنید به دلیل نمک بالا  حتما از یک روز قبل آن را در آب خیسانده و تا زمان مصرف آب آن را چند بار عوض کرده تا نمک آن کاهش یابد.

سوسن خدام

کارشناس مسئول تغذیه

مرکز بهداشت شهرستان اراک

 

کلید واژه ها: شیر بهداشت سلامت اراک تغذیه


نظر شما :