شیر مادر

تغذیه با شیر مادر

۱۶ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۱:۲۳ کد : ۵۲۲۷ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۱۱۲
تغذیه با شیر مادر

هفته جهانی تغذیه با شیرمادر(16-10 مرداد)

شعار هفته جهانی سال 98 " توانمند سازی والدین تقویت تغذیه با شیرمادر؛حال و آینده " می باشد

 

چراتغذیه باشیرمادر اهمیت دارد؟

شیرمادر این هدیه الهی بهترین و کامل ترین غذایی است که تا پایان شش ماهگی تمام نیازهای غذایی شیرخوار را به تنهایی تامین می کندوشیرخوار نیاز به آب یا هیچ ماده غذایی دیگری ندارد.

بعدازشش ماهگی،بهتر است غذای کمکی نیز به همراه شیرمادر به شیرخوار داده شود وبرای رشد وسلامت بهتر کودک ،تا پایان دو سالگی تغذیه با شیرمادر قطع نشود.

اگر مادران عزیز با ترکیبات شیرمادرواثرات آن خوب آشنا شوند،هرگز برای تکمیل دوران شیردهی یعنی تا پایان بیست وچهار ماهگی شیرخوار،کوتاهی نخواهند کرد.

 

 

  1. مزایای تغذیه با شیرمادر برای کودک
  • آغوز یا ماک یا شیر روزهای اول که زردرنگ وغلیظ است،حاوی مواد مغذی وعوامل ایمنی است که باعث مصونیت ومحافظت شیرخوار در برابر عفونت ها می گردد.
  • تامین کامل نیاز غذایی بدن شیرخوار متناسب با قدرت هضم وگوارش اوست.
  • ایجاد یک رابطه عاطفی قوی بامادر وافزایش امنیت روانی شیرخوار در بزرگسالی.
  • پیشگیری از ابتلا به سرطان،دیابت،آسم، اگزما، آلرژی و عفونتهای مختلف گوارشی و تنفسی شیرخوار.
  • سوخت وساز بهتر کلسترول خون وجلوگیری از افزایش آن و کاهش ابتلاء شیرخوار به فشار خون و بیماری های قلبی، عروقی و کلیوی در بزرگسالی.
  • تقویت و افزایش بیشتر هوش شیرخوار.
  • بهترین غذا برای نوزادان نارس،کم وزن ویا مبتلا به بیماری های مختلف (عفونت گوش،اسهال،زردی و.....) شیرمادر است.در اینگونه موارد شیردهی به هیچ عنوان قطع نشود.
  1. مزایای شیردهی برای مادر
  • اضافه وزن دوران بارداری  وذخیره چربی مادر سریع تر مصرف شده ، اندام ها ،رحم وپستانها زودتر به حالت عادی بر می گردد وخونریزی پس از زایمان کمتر می شود.
  • احتمال بروز سرطان پستان و تخمدان،خطر شکستگی لگن مادر در دوران سالمندی، کم خونی، دیابت و بیماری MS در مادرانی که شیر می دهند بسیار کاهش می یابد.
  • ترشح هورمون مخصوص بازتاب جهش شیر (اکسی توسین) در مادرانی که شیرخوار خود را تغذیه می کنندسبب افزایش شادابی وامنیت روانی آنان می شود و درصد ابتلا به افسردگی در این مادران بسیار کمتر است.
  • روابط عاطفی بین مادر وشیرخوار ورضایت حاصل از تماس بدنی میان آنها،سبب بهتر شدن روحیه و عاطفه مادری می شود.
  • در صورتی که شیرخوار در شش ماه اول زندگی منحصرا" با شیرمادر تغذیه شود وشیردهی به طور مکرر در شبانه روز وبنا به میل ودر خواست او صورت گیرد وعادت ماهیانه مادر شروع نشده باشد،به پیشگیری از بارداری مادر کمک می کند.

 

  1. خصوصیات منحصربه‌فرد شیرمادر
  • شیر مادر پاکیزه، بدون آلودگی و مواد سمی ، دارای درجه حرارت مناسب و بدون نیاز به تجهیزات خاص، همواره در دسترس کودک است.در هر وعده شیرخوردن، چربی به تدریج بیشتر می‌شود یعنی ابتدای شیر رقیق و آبکی است و درعوض قسمت انتهایی غلیظ‌تر است. هم تشنگی و هم گرسنگی کودک با شیر مادر برطرف می‌شود.
  • شیر مادر به علت گوارش آسان و مقوی بودن به‌خصوص برای شیرخواران بیمار بسیار مناسب است.در سال دوم زندگی کودک، شیر مادر قادر است یک‌سوم انرژی و مواد مغذی او را تأمین کند. به همین دلیل همراه شیر مادر غذای کمکی توصیه می‌شود.میزان سدیم و پروتئین آن به کلیه‌های نوزاد که هنوز کامل نشده است، صدمه‌ای نمی‌زند.کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند در دوران بلوغ آرام‌ترند و از امنیت روانی بیشتری برخوردارند.
  • کمبود کلسیم در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر دیده می‌شود.
  • جذب آهن شیر مادر بهتر از دیگر انواع شیرهاست و کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌کنند تا زمان شروع تغذیه کمکی به قطره آهن نیازی ندارند.
  • شیر مادر یک‌چهارم شیر گاو، املاح معدنی داردودر نتیجه به کلیه نوزاد فشار کمتری وارد می‌شود . همچنین حاوی ۲۰ آنزیم است و عملکرد این آنزیم‌ها برخی تکامل نیافتگی های نوزاد را تکمیل می‌کند.

 

شیرمادر حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار است .کودک در شش ماه اول تولد باید به طور انحصاری (فقط) با شیرمادر تغذیه شود.بدین معنی که از  دادن آب (حتی درآب وهوای گرم و مناطق  گرمسیر)،آب قند،شیرمصنوعی وسایر مایعات وغذاها در شش ماه اول زندگی به شیر خوار باید پرهیز شود.

 


نظر شما :