انتقال و احتمال ابتلا به HIV چگونه صفر میشود؟
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت؛ شهلا خرمی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به حساسیت موضوع ایدز و رسالت دستاندرکاران عرصه سلامت و بهداشت کشور، به مناسبت روز جهانی ایدز، یک بازه زمانی یک ماهه (از ۲۰ آبان ماه تا ۲۰ آذرماه ۱۴۰۳) از سوی وزارت بهداشت با عنوان پویش «من هم آزمایش HIV میدهم» برگزار شد که فرصت مناسبی برای تبیین برنامهها، جلب مشارکت سیاستگذاران و مسئولان، بیان اقدامات، دستاوردها و چالشهای موجود و همچنین تکریم فعالیتهای دستاندرکاران بود.
وی افزود: هدف از برگزاری «پویش من هم آزمایش HIV میدهم»، افزایش دو برابری انجام تست HIV در جمعیت کلیدی، افزایش اطلاعرسانی و آگاهی در جمعیت عمومی(افراد جامعه) و به طور کلی اطلاعرسانی و دسترسی همگانی به آموزش و تست است. هدف از انجام این اقدامات این است که با حفظ احترام و حفظ محرمانه بودن اطلاعات افراد، به دور از هرگونه تبعیض، افراد مبتلا با برخورداری آزادیهای قانونی به زندگی در اجتماع ادامه دهند و در پیشگیری از گسترش عفونت نقش داشته باشند.
خرمی ادامه داد: در سراسر دنیا خدمات پیشگیری، تشخیص و مراقبت و درمان با موانع متعددی روبرو است و هر سال متناسب با شرایط، یکی از اقدامات اصلی که باید برای کنترل بیماری سرلوحه کار قرار گیرد به عنوان شعار روز جهانی در نظر گرفته میشود.
وی با بیان اینکه شعار امسال «تامین حق سلامت با انتخاب مسیر درست» است، گفت: پایان ایدز با پوشش همگانی خدمات پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان، امکانپذیر است.
وی به میزان حمایت از افراد HIV مثبت اشاره کرد و گفت: حمایت از افراد HIV مثبت در زمینه درمان، بسیار چشمگیر است به طوری که در کشور ما سطح ویروس در بدن ۹۶ درصد افرادی که تحت درمان قرار گرفتهاند کاملا سرکوب شده است و از آنجاکه گروهی از این افراد بضاعت مالی ندارند انتظار میرود که خیرین را آگاه سازیم و در جهت جلب حمایت این افراد قدم برداریم.
این مقام مسئول در علوم پزشکی اراک، به مشکلات هزینه و درمان و داروی این افراد اشاره کرد و گفت: بعضی از این افراد از امکانات مالی بیبهره هستند. همچنین با توجه به انگ و تبعیض در این بیماری، انتظار میرود جهت کمک به این افراد اقداماتی صورت پذیرد، البته درمان این افراد به صورت رایگان در کلینیک بیماریهای رفتاری انجام میشود.
وی به عدم آگاهی جامعه از چگونگی برخورد با این بیماران نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه این بیماری با استیگمای(انگ و بدبینی) بسیار زیاد همراه است این افراد به هیچ عنوان تمایل به افشای بیماری خود ندارند زیرا اکثر افراد بعد از اینکه متوجه میشوند فردی HIV مثبت است ارتباط خود را با وی قطع میکنند، همین موضوع میتواند سبب افزایش گسترش زنجیره بیماری میشود.
وی به چگونگی جلوگیری از افزایش این بیماران در جامعه اشاره کرد و گفت: مهمترین اقدام، آموزش، اطلاعرسانی و افزایش آگاهی است. اینکه افراد نحوه انتقال این بیماری و راه درمان را بدانند باعث افزایش غربالگری و بیماریابایی میشود و با آگاهی به بیماری راههای خودمراقبتی و راه عدم انتقال را نیز میآموزند.
خرمی گفت: HIV یک بیماری عفونی است که اغلب مردم آن را با نام ایدز میشناسند، در حالیکه ایدز مرحله انتهایی آن است، مراقبت و درمان به موقع و صحیح باعث میشود فرد مبتلا دچار علائم ایدز نشود. با تشخیص به هنگام و مراقبت و درمان مبتلایان HIV، خطر چرخش ویروس و انتقال بیماری به دیگران به شدت کاهش مییابد. با مراقبت و درمان HIV، سطح ویروس در خون و ترشحات بدن میتواند به صفر برسد و انتقال ویروس به دیگران و احتمال ابتلا به بیماری، نزدیک به صفر میشود.
وی افزود: همکار بودن، هم صحبت شدن و معاشرتهای اجتماعی یا تماس روزمره با افراد مبتلا مانند همسفر بودن، همکلاس بودن و نشستن در کنار یکدیگر باعث انتقال HIV نمیشود.HIV از روابط اجتماعی مثل سوار شدن اتوبوس و تاکسی و استفاده از تلفنهای عمومی منتقل نمیشود. غذاخوردن، آشامیدن یا استفاده از قاشق و چنگال، لیوان و وسایل و ظروف غذاخوری باعث انتقال HIV نمیشود.
خرمی گفت: HIV از طریق اشک، بزاق، عطسه و سرفه، عرق و از راه هوا، از طریق سرویسهای بهداشتی مشترک مثل حمام، توالت و استخرهای مشترک منتقل نمیشود و متعلق به گروه یا افراد خاصی نیست.
وی بیان کرد: آزمایش HIV، پس از مشاوره و تنها با رضایت فرد، به صورت رایگان و محرمانه انجام میشود. بسیاری از مبتلایان، از ابتلای خود اطلاع ندارند و از خدمات مراقبت و درمان HIV بیبهرهاند. پویش «من هم آزمایشHIV میدهم» و تست تشخیصی HIV در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری به صورت کاملا محرمانه و رایگان برای آگاهی از سلامت افراد، در دسترس عموم است.
به گزارش سازمان ملل، در سال ۲۰۲۱ تعداد ۳۸ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در جهان با ویروس اچ آی وی زندگی میکردند. همچنین یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به این ویروس مبتلا شدند و ۶۵۰ هزار نفر هم بر اثر بیماری ایدز جان باختند که شامل ۱۱۰ هزار کودک و نوجوان نیز می شود. ۱۷ درصد از مرگ و میر و ۲۱ درصد از مبتلایان جدید در سال گذشته را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند.
این سازمان همچنین، تعداد جوانان مبتلا به اچ آی وی را دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر دانسته و بیان کرده که کودکان و نوجوانان فقط هفت درصد از جمعیت دارای HIV را تشکیل میدهند، اما ۱۷ درصد از مرگ و میر و ۲۱ درصد از مبتلایان جدید در سال گذشته را شامل می شوند.
براساس این آمار، از زمان شروع همهگیری بیماری ایدز ۸۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر به این بیماری مبتلا شدهاند و ۴۰ میلیون و صد هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
تست تشخیصی HIV در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری به صورت کاملا محرمانه و رایگان در دسترس است. آدرس مراکز ارائه دهنده خدمت تشخیص HIV از طریق سایت https://icdc.behdasht.gov.ir/vct قابل دسترس عموم است.
نظر شما :