هفته ملی سالمند
پدیدة جهانی سالمندی جمعیت که در حال حاضر فراگیر شده است، نتیجة همراهی کاهش جهانی نرخ باروری و افزایش عمر سالمندان است.ایران نیز از این پدیده مستثنی نبوده است و با مسنشدن جمعیت ایران و تغییراتی که در ساخت خانواده به سوی هستهایشدن به وجود آمده است و چالشهایی در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و روانی افراد مسن در جامعه شکل گرفته است.
هر چند برخی صاحبنظران، سالمندی جمعیت را نمودی از سیاستهای موفق بهداشت عمومی میدانند اما تأمین برخی نیازهای آنها مانند مسائل مالی، روابط اجتماعی، مراقبتهای بهداشتی، نیازهای عاطفی مانند احترام و احساس مفید بودن، به برنامهریزی و سیاستگذاری دولتها نیاز دارد.
هدف حمایت سالمندان نباید فقط افزایش امید به زندگی(افزایش طول عمر) باشد بلکه امروزه در جهان، مفهوم سالمندی پویا ، مطرح است یعنی با افزایش کمیت جمعیت سالمند، کیفیت زندگی آنها نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به نیازها و تغییرات ایجاد شده در این دوران ، یک ضرورت اجتماعی می باشد. آگاهی و شناخت نیازهای واقعی این قشر آسیب پذیر، برنامه ریزان را جهت انجام مداخلات موثر یاری خواهد نمود.
تحقیقات نشان می دهد نیاز به درآمد، بهداشت و سلامتی و مصاحبت برای رفع تنهایی، مهمترین نیازهای زندگی سالمندان است.
برخی از مداخلات جهت بهره مندی سالمندان از امکانات مختلف در ابعاد اجتماعی، اقتصادی شامل:
- فرهنگ سازی عمومی جهت تکریم و احترام به سالمندان، از طریق آموزش به آحاد جامعه و خصوصا نسل جوان با تاکید بر ارزش ها و آموزه های دینی و جایگاه والای سالمند در خانواده و جامعه توسط رسانه های جمعی و علمای دینی، ورود محتوی به کتب درسی از ابتدایی ترین سطوح و ...
- پوشش کامل انواع بیمه ها )بیمه مراقبتی طولانی مدت بیمه خدمات درمانی وتوانبخشی در منزل و ... )
- کارت منزلت )فراگیری و ارزشمندی(
- فناوری دیجیتال جهت شناسایی نیازهای سالمندان آسیب پذیر بویژه سالمندان زن تنها
- اولویت دهی به سالمندان کم توان در دریافت خدمات تأمین وسایل کمکی و توانبخشی برای سالمندان نیازمند
- کارآفرینی با توجه به بازاریابی اجتماعی، گسترش استارت آپ های سالمندی و الکوسازی کسب و کارهای کوچک خانوادگی و محلی
- اعطای وام های بلندمدت کم بهره به سالمندان جهت درمان، مسکن، کسب و کارو خرید تلفن هوشمند
- حمایت از تسهیلات رفاهی و برنامه های تفریحی، گردشگری و زیارتی
- حمایت های اجتماعی
- افزایش و ترویج خوداتکایی سالمندان بهمنظور قادرسازی آنان به ادامه زندگی مفید از طریق استفاده کامل از مهارتها و تواناییهای کسب شده در طول زندگی. بهعنوان مثال ایجاد مراکزی که سالمندان بتوانند در آن به صورت نیمهوقت فعالیت های مورد علاقه شان را انجام دهند .
نظر شما :