دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت – اسفند ۱۳۹۷

نکات تغذیه ایی در دید وبازدیدهای نوروزی برای حفظ سلامت

۲۵ اسفند ۱۳۹۷ | ۰۸:۳۱ کد : ۳۲۷۱ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۶۳۰
نکات تغذیه ایی در دید وبازدیدهای نوروزی برای حفظ سلامت

در دید و بازدید های نوروزی برای حفظ سلامت خود به نکات تغذیه ایی زیر توجه کنید:
• از انواع شیرینی های ساده و در اندازه کوچک که کالری کمتری دارند در پذیرایی ها استفاده کنید.
• در مصرف شیرینی و شکلات زیاده روی نکنید.
• به منظور پیشگیری از اضافه وزن و چاقی ، در دید و بازدیدها بجای شیرینی های خامه ای و شکلاتی، ژله ای و مربایی که حاوی مقدار زیادی کالری هستند، از انواع خشک و ساده شیرینی ها در اندازه کوچک استفاده کنید
• بجای مصرف شیرینی و شکلات در دید و باز دید های نوروزی بهتر است از میوه استفاده کنید. میوه ها علاوه بر ویتامین ها و املاح معدنی که برای حفظ سلامت بدن لازمند ، حاوی ترکیباتی بنام انتی اکسیدان هستند که نقش آنها در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر ازجمله دیابت ، بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها شناخته شده است
• میوه های ریز و درشت دارای مواد مغذی یکسان هستند نیازی نیست حتما میوه های درشت که معمولا گرانتر هستند را بخرید.
• برای صرف چای ، بجای قند ، از کشمش ، توت خشک (4-3 عدد)و یا خرما (یک عدد نه بیشتر) استفاده کنید.
• درمصرف آجیل زیاده روی نکنید . انواع مغزها و تخمه ها حاوی مقادیر زیادی چربی هستند . بطوری که هر 100 گرم آنها حاوی 500 تا 600 کالری است که معادل میزان کالری دو کفگیر برنج است.
• آجیل لزوما پسته و بادام و ... نیست . از انواع تنقلات سنتی مثل گندم پفکی و بو داده ، شاهدانه ، کنجد ، آجیل سویا ، نخود چی و کشمش ، عدس و ماش بو داده ، برنجک و مغز تخمه ها و انواع برگه ها یک آجیل سنتی ارزانتر و دارای ارزش غذایی بالا استفاده کنید.
• از آجیل های بدون نمک و یا کم نمک استفاده کنید. آجیل های شور با داشتن مقادیر زیاد نمک ، زمینه را برای فشار خون بالا فراهم می کنند
• در میمهانی های نوروزی ، در وعده ناهار و شام ، برای احتراز از دریافت زیاد کالری که با مصرف غذاهای چرب و سرخ شده وارد بدن می شود ، سعی کنید نیمی از بشقاب خود را با سالاد و سبزی پر کنید
• مصرف سالاد و سبزی بدلیل داشتن فیبر ، جذب چربی ها و مواد قندی را کاهش داده و بدین ترتیب از چاقی جلوگیری می کند
• نوشیدن نوشابه (حتی انواع کم کالری) و آب میوه های صنعتی را که حاوی قند افزوده هستند ، به حداقل رسانده و از آب ساده و یا دوغ های کم نمک و بدون گاز و شربت های سنتی کم شیرین استفاده کنید.
• بعضی ها فکر می کنند بجای شام اگر میوه بخورند چاق نمی شوند. دقت کنید که مصرف زیاد میوه هم موجب اضافه وزن می شود. روزانه حداقل 2 عدد میوه و حداکثر 4 عدد میوه با اندازه متوسط کافی است.
می توان در ته در تهیه غذا با بکار بردن توصیه های زیر می توانید یک غذای سالم و دارای ارزش غذایی و ارزانتر برای خود و میهمانان تهیه کنید:
 • سویا جایگزین خوبی برای گوشت است .
• حبوبات منبع خوب پروتئین و جایگزین مناسب گوشت است . غذاهایی مثل عدس پلو ، لوبیا پلو و... نیاز به افزودن گوشت ندارند . ترکیب برنج و انواع حبوبات از نظر ارزش پروتئینی مانند گوشت است.
• مصرف روزانه حبوبات همراه با غلات علاوه بر تامین پروتئین ، ریزمغذی های مورد نیاز بدن را نیز تامین می کند . ضمن اینکه با داشتن فیبر از اضافه وزن و چاقی نیز پیشگیری می کند.
• غذا را به اندازه تهیه کنید. باقیمانده آنرا در فریزر برای مصارف بعدی نگهدارید و از دور ریز غذا جدا خودداری کنید. درسفر های نوروزی به نکات تغذیه ای زیر توجه داشته باشید:
• تا حد امکان غذا را شخصا آماده کرده و از مصرف مواد غذایی در رستوران و غذاخوریهای نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنید.
• غذایی که برای بین راه تهیه می کنید ، نباید آبکی باشد.غذاهای آبکی مثل انواع خورش ها ، سریعتر فاسد می شوند چون میکربها وباکتریها در فضای مایع ، محیط مناسبتری برای رشد وتکتیر دارند
• غذاهای خشک همراه با سبزی جات تازه که خوب شسته شده اند غذاهای مناسبی برای سفر ند
• در طول سفر از مصرف پنیر ، سرشیر ، خامه که پاستوریزه شده نیست استفاده نکنید. مصرف محصولات لبنی پاستوریزه نشده خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد
• مصرف سس مایونز وسایر سس های چرب از نظر تغذیه ایی بطور کلی توصیه نمی شوند . مخصوصا در طول سفر از مصرف سس مایونز ویا سس های خامه ایی جدا خودداری کنید می توانید با مخلوط ماست ،آبلیمو، کمی نمک وفلفل ودر صورت امکان کمی روغن زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنید.
• غذاهایی را در رستوران سفارش دهید که سس ، ادویه وچاشنی زیاد نداشته باشند. گاهی ممکن است در رستورانها به غذاهای کهنه و مانده مقدار زیادی سس و چاشنی اضافه کنند که تغییر رنگ و طعم نامطبوع ناشی از فساد غذا مشخص نشود.
• دررستوران ، حتما همراه با غذایی که میل می کنید ، از ماست (کم چرب وپاستوریزه )، لیمو ترش و یا آب لیمو استفاده کنید. با مصرف این ها ، دستگاه گوارش اسیدی می شود و در نتیجه، از رشد و تکثیر میکروبها در دستگاه گوارش و در نتیجه مسمومیت غذایی جلوگیری می شود.
• مصرف انواع دسرهای خامه ای درطول سفر توصیه نمی شود چون ممکن است با شیر و خامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی ، فاسد شده باشد.
• اگر مایل به مصرف بستنی هستید ، حتما از نوع پاستوریزه شده و کم چرب آن استفاده کنید.
• از خرید و مصرف نوشیدنی های محلی مثل آب زرشک ، آب آلبالو و... و هم چنین لواشک ، تمبرهندی ، آلوچه و... درصورتی که بسته بندی نشده وکد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند ، خودداری کنید. انواع آلودگی های میکربی و انگلی با خوردن این نوع مواد غذایی غیر بهداشتی ممکن است به بدن منتقل می شود.
• برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب (ترجیحا آب معدنی) همراه داشته باشید . به همراه داشتن میوه ها و سبزیهایی مانند هویج، گوجه فرنگی ، خیار و کاهو در طول مسافرت به تامین آب، امالح و ویتامینهای مورد نیاز بدن کمک می کند. قبل از سفر در خانه آنها را خوب بشویید و در ظرفهای مناسب دربسته با خودتان ببرید.
• از مصرف سالاد به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی در غذاخوریهای بین راهی خودداری کنید.
• در صورتی که سالاد را شخصا درست میکنید حتما آن را قبلا ضدعفونی، انگل زدایی و کاملا پاکیزه نمایید.
• گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه کنید.
• آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آبهای بطری شده استفاده کنید.
• یخ را از مراکز مطمئن تهیه نموده و از مصرف یخهایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد میشوند خودداری کنید.
• از مصرف آبهای سطحی، چشمه ها و دریاچه ها خودداری کنید.
• در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری آن که بر روی برچسب بسته بندی غذا نوشته شده دقت کنید.
• به نشانگرهای رنگی تغذیه ای که بر محصولات غذایی درج شده دقت کنید. رنگ قرمز نشان دهنده مقدار زیاد قند ،
نمک و یا چربی در محصول است که عامل خطر بروز چاقی ، دیابت ، چربی خون بالا و فشار خون بالاست.
• برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده و دقت کنید مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.
• برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنید.
• در هنگام سفر، غذا باید آخرین وسیلهای باشد که میخواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.
• توصیه می شود بجای استفاده از نوشابه های گازدار از نوشیدنی های طبیعی پاستوریزه و کم نمک چون دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده کنید..
 


نظر شما :