توصیه های تغذیه در فشارخون بالا

۱۳ خرداد ۱۳۹۸ | ۱۲:۰۰ کد : ۴۴۹۰ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۳۵۷۹۳
توصیه های تغذیه در فشارخون بالا

واحد تغذیه مرکز بهداشت دلیجان:

برنامه غذایی با عنوان رژیم غذایی DASH در سرتاسر جهان شناخته می شود. این رژیم طی مدت دو هفته ، اثر می گذارد. بعد از هشت  هفته، 70 در صد افرادیکه رژیم DASH  را دریافت کردند، دارای فشار خون عادی می شوند . با توجه به اینکه تمامی ابعاد این رژیم برای عموم مردم قابل اجرا نمی باشد ما در این متن سعی کردیم نکات مهم و تاثیرگذار در فشار خون را ذکر کنیم 

گروه نان غلات:
•    غلات کامل فیبر و مواد مغذی بیشتری نسبت به غلات تصفیه شده دارند. به عنوان مثال، ماکارونی گندم را به جای ماکارونی معمولی و یا  نان سبوس دار را به جای نان سفید استفاده کنید.
•     به میزان ۶-۵ واحد در روز گروه نان و غلات استفاده شود 
•    غلات به طور طبیعی چربی کمی دارند.

•    گروه میوه و سبزیجات: 
•    میزان حداقل ۹-۸ واحد میوه‌ها و سبزیجات در طول روز استفاده کنید
•    موز، زردآلو، انجیر، گریپ‌فروت، هلو، انگور و آلو میوه‌هایی سرشار از پتاسیم هستند و باعث کاهش فشار خون می شود.
•     سیب‌زمینی، سیر،کلم بروکلی، کدو سبز، قارچ و گوجه‌فرنگی و سبزی‌ها سرشار از پتاسیم هستند. 
•    سبزیجات، میوه ها نیز غنی از فیبرهستند و معمولا کم چربی هستند اما نارگیل استثنا است

شیر و لبنیات:
•    شیر، ماست، پنیر و دیگر محصولات لبنی منابع اصلی کلسیم، ویتامین D و پروتئین هستند. اما مهم این است محصولات لبنی کم چرب و یا بدون چربی مصرف کنید. لبنیات سنتی دارای میزان چربی بالا هستند و در افرادی که دارای فشار خون بالا هستند باید محدود شود
•    محصولات لبنی بدون چربی و کم چرب به میزان ۳-۲ واحد در روز استفاده شود
•    پنیر کمتر بخورید زیرا پنیر غنی از سدیم است. و پنیر را حداقل یک ساعت قبل از مصرف در آب بگذارید.
•    نوشیدن هر روز شیر کم‌چرب کمک می‌کند فشارخون پایین بیاید. شیر سرشار از ویتامین D و کلسیم است و در عین حال چربی کمی دارد. ویتامین D و کلسیم باعث پایین امدن فشار خون می شود. 

گوشت و حبوبات:
•    لوبیا و سایر حبوبات حداقل ۵ بار در هفته استفاده گردد
•     مصرف گوشت کم چرب (به ۱ تا ۲ بار در هفته محدود شود) و به جای آن گوشت مرغ بدون پوست استفاده شود 
•     از ماهی‌‌های چرب حداقل ۲ بار در هفته استفاده کنید زیرا منابع خوب امگا- ۳ می‌باشد.
•    بادام، تخمه آفتابگردان، لوبیا، نخود، عدس و دیگر مواد غذایی در این خانواده منابع خوبی از منیزیم، پتاسیم و پروتئین هستند.
•     حبوبات همچنین پر از فیبر و مواد گیاهی هستند که بدن را در برابر برخی سرطان ها و بیماری های قلبی عروقی محافظت می کنند.
توصیه های تغذیه در بیماران فشارخون:
•    تا حد امکان مصرف اسید‌های چرب اشباع و ترانس( مانند روغن های جامد و حیوانی)و سدیم در حداقل باشد.
•    مصرف شکر و به طور کلی شیرینی‌ها، کیک‌ها، نوشیدنی‌های شیرین و… محدود شود.
•    افزایش دریافت فیبر، کلسیم و منیزیم در رژیم غذایی هم باعث بهبود مقاومت انسولیتی در بدن و کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 می شود. 
•    دانه کنجد  و سبزی‌های برگ سبز، منابع کم سدیم و تامین کننده کلسیم هستند
•    از سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآورده‌های گوشتی به علت دارا بودن مقادیر بالای سدیم باید پرهیز شود. 
•    سبزی‌های کنسروشده در آب نمک، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور  نباید مصرف شوند.
•    در طبخ به جای کره و روغن نباتی جامد بهتر است از روغن زیتون، ذرت،  سویا و کانولا استفاده کرد.
•    مصرف سیگار  سبب تشدید پرفشاری می شود.
•    تمامی تنقلات شور، ماهی دودی یا کنسرو شده، گوشت و سایر غذاهای آماده مصرف می‌تواند فشار خون را افزایش داده و مقاومت دارویی نسبت به داروهای ضد فشار خون ایجاد کند. 
•    یکی از علل بروز ازدیاد فشار خون، ضعف کلیه ناشی از مصرف افراط‌آمیز چای، قهوه، نوشابه‌های کولادار و شکلات است.
•    از مصرف کره، خامه و سس پنیر اجتناب کنید.
 


( ۹۶۵ )

نظر شما :

فرید ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ | ۲۲:۲۳
ممنون اطلاعات جامع و کاملی بود