۹ فایده چشمگیر کدوحلوایی برای سلامتی جدید
۱. بسیار مغذی کدوحلوایی از نظر ترکیب مواد مغذی بسیار چشمگیر است. یک لیوان کدوحلوایی پخته (حدود ۲۴۵ گرم) حاوی موارد زیر است: انرژی: ۴۹ کیلوکالری چربی: ۰٫۲ گرم پروتئین: ۲ گرم کربوهیدرات: ۱۲ گرم فیبر: ۳ گرم ویتامین A: معادل ۷۸٪ از مقدار مرجع مصرف روزانه ویتامین C: ۱۳٪ پتاسیم: ۱۲٪ مس: ۲۵٪ منگنز: ۹٪ ریبوفلاوین (ویتامین B۲): ۱۵٪ ویتامین E: ۱۳٪ آهن: ۸٪ همچنین مقادیر کمتری از منیزیم، فسفر، روی، فولات و چند ویتامین گروه B در آن وجود دارد. کدوحلوایی علاوه بر غنای ویتامینی و معدنی، به دلیل اینکه حدود ۹۴ درصد آن را آب تشکیل میدهد، کالری کمی دارد. همچنین سرشار از بتاکاروتن است؛ ترکیبی از گروه کاروتنوئیدها که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. دانههای کدوحلوایی نیز خوراکی، مغذی و دارای فواید متعدد برای سلامت هستند. ۲. سرشار از آنتیاکسیدانها و کاهنده خطر بیماریهای مزمن رادیکالهای آزاد مولکولهایی هستند که در جریان سوختوساز بدن تولید میشوند. اگرچه این مولکولها نقشهای مفیدی مانند نابودی باکتریهای مضر دارند، اما افزایش بیش از حد آنها میتواند منجر به «استرس اکسیداتیو» شود؛ حالتی که با بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی و سرطان مرتبط است. ۳. تقویتکننده سیستم ایمنی بدن کدوحلوایی سرشار از مواد مغذی مؤثر در تقویت سیستم ایمنی است. این ماده غذایی منبع غنی بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. مطالعات نشان میدهند ویتامین A نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونتها دارد و کمبود آن میتواند موجب تضعیف ایمنی شود. همچنین کدوحلوایی مقدار قابلتوجهی ویتامین C دارد که به افزایش تولید گلبولهای سفید، بهبود عملکرد سلولهای ایمنی و تسریع ترمیم زخمها کمک میکند. علاوه بر این، وجود ویتامین E، آهن و فولات در کدوحلوایی نیز میتواند به سلامت سیستم ایمنی کمک کند. ۴. محافظت از سلامت چشمها کدوحلوایی سرشار از ترکیباتی است که با حفظ سلامت چشم در دوران سالمندی ارتباط دارند. بتاکاروتن موجود در کدوحلوایی منبعی مهم برای تأمین ویتامین A است؛ ویتامینی که کمبود آن یکی از علل شایع نابینایی در جهان به شمار میرود. بررسی ۱۲ مطالعه همگروهی نشان داده است که دریافت ویتامین A با کاهش ۱۹ درصدی خطر آبمروارید مرتبط با افزایش سن همراه است. همچنین بتاکاروتن با کاهش ۱۰ درصدی و لوتئین و زآگزانتین با کاهش ۱۹ درصدی این خطر ارتباط داشتهاند. کدوحلوایی یکی از بهترین منابع لوتئین و زآگزانتین است؛ دو ترکیبی که خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا (AMD) و آبمروارید را کاهش میدهند. ویتامینهای C و E موجود در آن نیز با خاصیت آنتیاکسیدانی، از سلولهای چشم در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. ۵. کمک به کاهش وزن به دلیل چگالی بالای مواد مغذی کدوحلوایی یک ماده غذایی با «چگالی بالای مواد مغذی» محسوب میشود؛ یعنی در عین کالری کم، سرشار از ریزمغذیهاست. هر لیوان کدوحلوایی پخته کمتر از ۵۰ کیلوکالری انرژی دارد و عمدتاً از آب تشکیل شده است. به بیان ساده، شما میتوانید حجم بیشتری از کدوحلوایی را نسبت به منابع کربوهیدراتی مانند برنج یا سیبزمینی مصرف کنید، اما کالری کمتری دریافت نمایید. علاوه بر این، فیبر موجود در کدوحلوایی به افزایش احساس سیری و کنترل اشتها کمک میکند. ۶. کاهش خطر برخی سرطانها کدوحلوایی سرشار از کاروتنوئیدهاست؛ ترکیباتی که بهعنوان آنتیاکسیدان عمل کرده و میتوانند رادیکالهای آزاد را خنثی کنند. این ویژگی ممکن است در کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها مؤثر باشد. برای مثال، بررسی ۱۵ مطالعه نشان داد افرادی که دریافت بالاتری از کاروتنوئیدها (از جمله آلفا و بتاکاروتن و لوتئین) دارند، با خطر کمتر ابتلا به سرطان پستان مواجهاند. ۷. مفید برای سلامت قلب کدوحلوایی حاوی ترکیبات متعددی است که به سلامت قلب کمک میکنند، از جمله پتاسیم، ویتامین C و فیبر. پتاسیم میتواند به کاهش فشار خون و در نتیجه کاهش خطر سکته مغزی و بیماریهای قلبی کمک کند. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در کدوحلوایی ممکن است از اکسید شدن کلسترول LDL («کلسترول بد») جلوگیری کنند؛ فرآیندی که باعث تجمع آن در دیواره رگها و افزایش خطر بیماری قلبی میشود. ۸. کمک به حفظ سلامت پوست کدوحلوایی سرشار از مواد مغذی مفید برای پوست است. کاروتنوئیدهایی مانند بتاکاروتن که در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند، نقش مهمی در سلامت پوست دارند. یک لیوان کدوحلوایی پخته حدود ۷۸ درصد نیاز روزانه به ویتامین A را تأمین میکند. مطالعات نشان دادهاند کاروتنوئیدها میتوانند مانند یک ضدآفتاب طبیعی عمل کنند. پس از مصرف، این ترکیبات به پوست منتقل شده و از سلولهای پوستی در برابر اشعههای مضر فرابنفش محافظت میکنند. ویتامین C موجود در کدوحلوایی نیز برای ساخت کلاژن ضروری است؛ پروتئینی که به استحکام و سلامت پوست کمک میکند. علاوه بر این، ترکیباتی مانند لوتئین، زآگزانتین و ویتامین E نیز در محافظت از پوست نقش دارند. ۹. مادهای غذایی بسیار متنوع و آسان برای مصرف کدوحلوایی خوشطعم، متنوع و بهراحتی قابل استفاده در رژیم غذایی است. طعم شیرین آن باعث شده در غذاهایی مانند دسرها، پای و پنکیک محبوب باشد، اما در غذاهای شور مانند سوپ، سبزیجات تنوری و پاستا نیز کاربرد فراوانی دارد. دانههای کدو نیز خوراکی و بسیار مغذیاند و حتی روغن آنها میتواند به سلامت مثانه و قلب کمک کند. چه کسانی باید در مصرف کدوحلوایی احتیاط کنند؟ کدوحلوایی برای بیشتر افراد سالم و بیخطر است، اما در برخی افراد ممکن است واکنشهای آلرژیک ایجاد کند. همچنین این ماده غذایی خاصیت مدر خفیف دارد؛ یعنی مصرف زیاد آن میتواند دفع آب و نمک از طریق ادرار را افزایش دهد. این موضوع ممکن است برای افرادی که داروهایی مانند لیتیوم مصرف میکنند مشکلساز باشد، زیرا داروهای مدر میتوانند دفع لیتیوم را مختل کرده و خطر عوارض جانبی را افزایش دهند. همچنین باید توجه داشت بسیاری از محصولات ناسالم حاوی کدوحلوایی، مانند نوشیدنیها، شیرینیها و مواد آماده پای، مقدار زیادی قند افزوده دارند و از نظر سلامت با خود کدوحلوایی قابلمقایسه نیستند.
ادامه مطلب

