۵۰۰ هزار نفر در استان مرکزی غربالگری مجازی پوکی استخوان می‌شوند

۲۹ مهر ۱۳۹۹ | ۲۱:۵۸ کد : ۱۲۷۳۸ اصلی معاونت بهداشتی
تعداد بازدید:۷۲۴
اراک - ایرنا - مدیرگروه بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت استان مرکزی گفت: بیش از ۵۰۰ هزار نفر از جمعیت ۵۰ سال به بالای این استان تا نیمه آبان امسال به‌صورت مجازی آموزش پیرامون پوکی استخوان فرا می‌گیرند.
۵۰۰ هزار نفر در استان مرکزی غربالگری مجازی پوکی استخوان می‌شوند

دکتر «پری میرشفیعی» روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا به مناسبت روز جهانی مقابله با پوکی استخوان (۲۹ مهرماه)، افزود: کمپین مقابله با پوکی استخوان در استان تشکیل شده و پرسش‌نامه‌ها و آموزش‌های مجازی برای تمامی زنان بالای ۵۰ سال، بانوان در سنین بارداری و مردان بالای ۵۰ سال کامل می‌شود.

وی گفت: سال گذشته نیز با تشکیل کمپین حضوری ۱۰۶ هزار و ۶۱۷ زن بالای ۵۰ سال استان مرکزی ارزیابی پوکی استخوان شدند و قرار است اطلاعات ۲سالانه این برش از طرح کشوری تا سال آینده جمع‌بندی شود و برنامه مراقبت و رصد مبتلایان و افراد در معرض پوکی استخوان از طریق پرونده الکترونیک سلامت آنان برای جامعه هدف تداوم یابد.

دکتر میرشفیعی ادامه داد: پوکی استخوان بیماری مزمن و خاموش است که از زمان کودکی آغاز می‌شود و علایم آن در میانسالی و سالمندی بر حسب میزان نقص ایمنی بدن فرد خود را نشان می‌دهد و شیوع این بیماری در جامعه زنان بیشتر از مردان است.

وی توضیح داد: هم اکنون به ازای هر سه زن بالای ۵۰ سال استان مرکزی یک نفر در ایران به پوکی استخوان دچار می‌شود در حالیکه این شاخص برای مردان به ازای هر پنج فرد یک مبتلا به پوکی استخوان است.

مدیرگروه بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت استان مرکزی بیان کرد: معضل اساسی پوکی استخوان از دست رفتن تراکم استخوانی و متخلل و سست شدن بافت استخوان‌ها است که این مساله استقامت بدنه استخوان را کاهش داده و با کمترین حرکت احتمال شکستگی در عضو فرد مبتلا وجود دارد و بر اساس آمار ۴۰ درصد از بیمارانی که دچار شکستگی می‌شوند دوباره بازگشت کامل به زندگی ندارند و معلولیت پیدا می‌کنند.

دکتر میرشفیعی گفت: بیشترین شکستگی اعضا بر اثر پوکی استخوان به ترتیب در ستون مهره‌ها، مچ دست‌ها و لگن شایع است.

وی افزود: بر اساس مطالعات مرکز بهداشت  شیوع پوکی استخوان در دوران یائسگی زنان بیشتر است و ۳۲ درصد از زنان در این سن این بیماری را تجربه کرده‌اند و ۸۰ درصد زنان کشور نیز با معضل استخوان با تراکم پایین و دردهای مزمن ناشی از آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

مدیرگروه بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت استان مرکزی خاطرنشان کرد: مصرف مناسب کلسیم، پروتئین و ویتامین دی زیر نظر پزشک در رژیم غذایی روزانه، استفاده از نور مستقیم خورشید،  تقویت عضلات و داشتن حرکت فیزیکی هدفمند از مهمترین مسایلی است که باید در درمان بیماری پوکی استخوان مدنظر داشت.

دکتر میرشفیعی گفت: افرادی که کورتن مصرف کرده و زایمان‌ها و شیردهی متعدد داشته‌اند، بالا رفتن سن، داشتن سابقه شکستگی اعضای بدن، زمینه وراثتی ، بروز یائسگی زودهنگام ، مصرف بی‌رویه نوشابه‌های مصنوعی گازدار و تغذیه نادرست، داشتن مشکلات گوارشی و لاغری و چاقی مفرط از جمله طیف‌هایی هستند که بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه تاکنون پژوهشی برای آمار بیماریابی و شناسایی افراد مبتلا به پوکی استخوان در استان مرکزی انجام نشده، بیان کرد: نیاز است این بیماری که ارتباط مستقیم با کیفیت زندگی در میانسالی و پیری دارد مراقبت بهداشتی شود و با توجه به اینکه استان مرکزی دومین استان پیر کشور است این موضوع اهمیتی دوچندان دارد.

مدیر گروه بیماری‌های فیرواگیر مرکز بهداشت استان مرکزی افزود: در ایام شیوع کرونا تمامی پایگاه‌های بهداشتی استان مرکزی بیماران پرخطر استان را به‌صورت غیرحضوری رصد کرده و آموزش و مراقبت‌های لازم را برای آنان اعمال کرده اند و یکی از پرسش‌های ارزیابی شده در این راستا پوکی استخوان بوده و مراقبت و توصیه‌های لازم در این زمینه ارایه شده است.

دکتر میرشفیعی، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، پرهیز از خروج بی مورد از منزل سالمندان مبتلا به پوکی استخوان، تهیه اقلام دارویی برای مدت زمان بیشتر و ارجاع بیماران نیازمند مراحل درمانی به متخصصان از جمله اقداماتی بوده که در ایام شیوع کرونا در استان برای بیماران دارای امراض زمینه‌ای و پوکی استخوان اعمال شده است.

کلیدواژه‌ها: پوکی استخوان خودمراقبتی بهداشت و سلامت


نظر شما :