رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک:

مهار دیابت با تغذیه

۱۶ آذر ۱۴۰۱ | ۱۶:۴۵ کد : ۳۱۱۲۱ اصلی معاونت بهداشتی
دیابت را بشناسیم و با انتخاب مواد غذایی مهارش کنیم
مهار دیابت با تغذیه

چنانچه فردی دچار دیابت یا علائم پیش دیابت بود حتماً باید سبک زندگی‌اش را تغییر دهد و فعالیت‌های ورزشی و تغذیه سالم را در اولویت قرار دهد .علاوه بر درمان دارویی دیابت برخی از درمان‌های خانگی هم به کنترل بیماری کمک می‌کند.

توصیه می‌شود قبل از انجام هرگونه خود درمانی و یا جستجو برای درمان دیابت در خانه با مراجعه به پزشک و انجام چکاپ‌های لازم، از بالا رفتن قند خون جلوگیری کرد. در کنار ویزیت‌های دوره‌ای و مصرف داروهای تجویزشده، با مشورت پزشک می‌توان از توصیه‌های  ذیل برای کاهش قند خون بهره گرفت.

به گزارش وب دا مرکزی، خانم یادگاری رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک با موضوع تغذیه در افراد دیابتی و فعالیت بدنی گفت: در صورتیکه افراد اضافه وزن دارند برای کاهش وزن 10/0 وزن اولیه و 5/0 تا 1کیلوگرم در هفته توصیه می‌شود تا به بدن آسیب جدی وارد نشود. بهترین روش برای کاهش وزن فعالیت بدنی است که متناسب با سن و شرایط جسمی بهتر است انتخاب شود تا به کاهش وزن کمک شایانی شود. توصیه‌ای که به افراد دیابتی در رابطه با کاهش وزن می‌گردد : فعالیت‌های هوازی با شدت متوسط حداقل 5روز در هفته به مدت 30 دقیقه و یا ورزش هوازی با شدت شدید به مدت 20 دقیقه، 3روز در هفته انجام گردد.

یادگاری بیان کرد: برای پیشگیری و کنترل چاقی، کاهش مصرف مواد غذایی پرانرژی مثل کاهش مواد قندی، چربی و روغن و تغییر شیوه زندگی توصیه می‌گردد که در ذیل به 17 مورد آن اشاره خواهد شد.

۱-بهتر است تعداد وعده‌های غذا در روز افزیش و حجم هر وعده غذا کم شود.

۲-مصرف یک لیوان آب چند دقیقه قبل از صرف غذا به کاهش اشتها کمک می‌کند.

۳-غذا را در ظرف کوچکتری کشیده و آرام خورده شود. خوردن ماست کم چرب، سبزی یا سالاد به سیر شد کمک می‌کند.

۴-انواع مغزها (گردو ، فندوق ، بادام و پسته ) میان وعده‌های مناسب برای تأمین پروتئین ، انرژی و برخی از مواد مغذی مانند آهن هستند.

* بهتر است به صورت خام مصرف شود.

*در صورت استفاده از مغزهای بو داده، نمک آن زیاد نباشد.

*مغزها هم مقدار زیادی چربی دارند و در خوردن آنها نباید افراط کرد.

۵-نان‌های فانتزی مثل انواع باگت و ساندویچی و نان‌هایی که از آرد سفید تهیه می‌شوند مثل نان لواش کمتر مصرف شود و به جای آن نان‌های تهیه شده از آرد سبوس‌دار مانند نان جو و سنگک استفاده شود.

۶-شیر و لبنیات از انواع کم چرب و بدون چربی باشد(کمتر از 5/1 درصد چربی).

۷-به جای استفاده از سس سالاد از چاشنی‌هایی مثل آب لیمو، آب نارنج و آبغوره استفاده شود.

۸-سبزی‌هایی که حاوی کالری بسیار کم می‌باشند( سبزی خوردن، کاهو، خیار، گوجه فرنگی، گل کلم، ساقه‌های کرفس) برای جلوگیری از گرسنگی مصرف شود.

۹-روزانه در هر وعده غذایی به عنوان پیش غذا سوپ مصرف شود. زیرا باعث کاهش اشتها و احساس سیری می‌شود.

۱۰-به جای نوشابه‌های گازدار با قند زیاد (هر بطری 300میلی لیتری نوشابه در حدود 28گرم قند دارد) نوشیدنی‌های سالم‌تر مثل دوغ پاستوریزه و کم نمک و آب جایگزین و مصرف شود.

*مصرف یک قوطی نوشابه در روز به دلیل قند زیاد منجر به اضافه وزن حدود 7کیلوگرم در سال می‌شود.

۱۱-جهت آگاهی از میزان قند، نمک و چربی مواد غذایی آماده به برچسب روی بسته‌بندی آنها توجه شود.

۱۲-در مصرف مواد قندی خصوصاً قندهای ساده که در شیرینی، شکلات، مربا، عسل و شربت‌ها وجود دارد، حد اعتدال رعایت شود.

۱۳-به جای استفاده از قند و شکر به همراه چای، از خرما، توت خشک، انجیر خشک و کشمش به مقدار کم استفاده شود.

۱۴-غذا بیشتر به شکل آب‌پز، بخارپز، کبابی یا تنوری تهیه و از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده پرهیز شود.

۱۵- کاهش مصرف روغن، در صورتیکه غذا سرخ کرده مصرف می‌شود در مدت زمان کم، با مقدار کمی روغن تفت داده شود.

۱۶-مصرف سوسیس، کالباس، خامه، سرشیر، چیپس، پفک، سس‌ها، کله پاچه، مغز ، دل و قلوه که حاوی مقادیر زیادی چربی هستند در برنامه غذایی بسیار محدود شود.

۱۷-پوست مرغ و چربی‌های قابل مشاهده گوشت و مرغ را قبل از طبخ جدا کرده و سعی شود از گوشت کم چرب استفاده شود.

گیتا نادری،خبرنگار وبدا مرکزی،معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک

کلید واژه ها: معاونت بهداشتی