از غربالگری رتینوپاتی نارسی نوزادان چه می دانید؟
به گزارش وب دا مرکزی، این بیماری در نوزادان نارس که عروق شبکیه آنها کامل نشده، روی میدهد.
مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: مراقبت های دوره ای کودک سالم در کلیه مراکز ، پایگاههای سلامت وخانه های بهداشت در 16مراقبت شامل مراقبت 3-5روزگی، 14-15روزگی، 30-45روزگی، 18 ،15 ،12 ،9 ، 7 ، 6 ، 4 ، 2ماهگی، 2سالگی، 30ماهگی، 4 ، 3 و 5سالگی انجام می شود .
دکتر شهلا نظری افزود : یکی از خدمات انجام شده برای کودکان طبق بسته خدمتی کودک سالم ابلاغی از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ارزیابی بینایی است که در گروه های سنی 15-14 روزگی، 2 ماهگی، 7 ماهگی و ارجاع برای انجام غربالگری رتینوپاتی نارسی طبق دستورالعمل و غربالگری تنبلی چشم در 4 سالگی برای همه کودکان انجام می شود.
او گفت : رتینوپاتی نارسی بیماری عروق شبکیه در نوزادان نارس است و می تواند به طیف وسیعی از اختلالات بینایی از نقائص جزئی قابل اصلاح در حدت بینائی، تا جدا شدن شبکیه و کوری منجر گردد. این بیماری در اغلب موارد قابل پیشگیری و در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است و در صورت عدم تشخیص به موقع بیماری پیشرونده بوده و به سرعت منجر به نابینایی می گردد.
وی تاکید کرد: اقدامات درمانی در مراحل اولیه بیماری اثر بخش تر است. در مراحل انتهایی بیماری درمان بسیار مشکل و در بعضی موارد غیر ممکن می باشد و هزینه های درمانی که به خانواده تحمیل می گردد، 10-8 برابر درمانی است که در مراحل ابتدایی و به موقع انجام گردد. شیوع و شدت رتینوپاتی نارسی با کاهش سن حاملگی و وزن هنگام تولد نوزاد افزایش می یابد. با افزایش چشمگیر میزان بقای نوزادان نارس ، تعداد نوزادان مبتلا به رتینوپاتی نارسی افزایش خواهد یافت مگر آنکه در زمینه پیشگیری از بیماری اقدامات جدی صورت گیرد.
دکتر نظری در ادامه خاطر نشان کرد : در حال حاضر نوزادان با سن بارداری کمتر از 34 هفته (33 هفته و 6 روز یا کمتر) و یا وزن تولد 2000 گرم یا کمتر ، در معرض خطر رتینوپاتی نارسی می باشند و می بایست از نظر رتینوپاتی نارسی غربالگری شوند . با توجه به دستورالعمل در صورت بستری این نوزادان، غربالگری در بیمارستان انجام و در صورت ترخیص از بیمارستان توسط نیروهای ارایه دهنده خدمت در مراکز محیطی ( بهداشت ) جهت انجام غربالگری ارجاع و پیگیری می شوند.
گفتنی است تشخیص و مداخلات درمانی زودهنگام میتواند مانع نابینایی در بسیاری از این کودکان گردد. بنابراین غربالگری ROP از اهمیت بسیاری برخوردار است. شایعترین علت ROP، نارسی و کم وزن بودن نوزاد هنگام تولد میباشد.
گیتا نادری،خبرنگار وب دا مرکزی،معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک
نظر شما :