توصیه های مهم تغذیه ای هنگام آلودگی هوا
به گزارش وب دا مرکزی، آرزو باجلانی کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی گفت: بهتر است تعدادی از نکات تغذیهای که نقش مهمی در کمتر کردن عوارض ناشی از آلودگی هوا دارد را رعایت کنید. مثلا میوه و سبزی ها را خام مصرف کنید، روزانه از شیر و لبنیات کم چرب استفاده کنید و حداقل هفته ای دوبار ماهی بخورید. ماهیهای روغنی که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، تنگی نفس و اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور را کاهش میدهند.
وی بیان کرد: با خوردن میوهها و سبزیجات تازه و کمتر مصرف کردن فست فودها و غذاهای آماده، میتوانیم از خودمان تا حدودی دربرابر این پدیده مواظبت کنیم.یکی از میوههایی که خوردن آن در ایام تشدید آلودگی هوا توصیه میشود، سیب است. سیب سرشار از پکتین است. پکتین ضد سموم موجود در هواست و سرب را جذب کرده و مانع از رسیدن آسیب به سلولهای بدن میشود.
باجلانی گفت: مصرف منابع غذایی ویتامین Eو ویتامین Dهم میتواند اثرات مسمومکننده گازهای آلاینده را خنثی کنند.ویتامین Eدر روغنهای گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز وجود دارد. منابع مناسب ویتامین Dهم شیر، تخممرغ هستند که در روزهای آلودگی هوا باید بیشتر مصرف شوند. در واقع شیر و لبنیات ، به خاطر کلسیمی که دارند میتوانند جذب عناصر سنگین مثل سرب را کاهش دهند.شیرهای غنی شده با باکتریهای به نام پروبیوتیک، سطح باکتریهای مفید را در روده انسان متعادل می سازد.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی بیان کرد: سبزیجاتی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند. سلنیوم باعث افزایش ایمنی بدن در شرایط بد آب و هوایی می شود و غذاهای دریایی، مرغ، نان و غلات سبوسدار حاوی سلنیوم می باشد. همچنین مصرف منیزیم موجود در بادام و شیرکم چرب در هوای آلوده باعث کاهش جذب کادمیوم و افزایش دفع سرب می شود.
او با توجه به اینکه مصرف بیشتر آنتی اکسیدانها زمینهای را فراهم میکنند که بدن به راحتی رادیکالهای آزاد مضر را از بین ببرد گفت: خوراکیهایی که ویتامین Eو Cدارند، منبع غنی آنتی اکسیدان هستند.از طرفی ویتامین c باعث افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت ها می شود و میتواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده، کمک کند. مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگیشکل سبز (سبزی خوردن)، اسفناج، کیوی، طالبی و توت فرنگی مقدار زیادی ویتامین Cدارند.. البته یادتان باشد که بهتر است این خوراکیها را خام و تازه مصرف کنید.
اگر دنبال نوشیدنی مناسب برای روزهای تشدید آلودگی هوا هستید باجلانی متذکر شد: بهتر است چای سبز را انتخاب کنید. چای سبز سرشار از ویتامین سی و آنتی اکسیدان است و تئوفیلین موجود در چای سبز باعث رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفسی می گردد.
گیتا نادری، خبرنگار وب دا مرکزی- معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک
دوشنبه 21 فروردین ماه 1402
نظر شما :