خود مراقبتی با خود درمانی متفاوت است/ چهارم تیرماه تا سوم مرداد، ماه خود مراقبتی

۳۰ تیر ۱۴۰۳ | ۰۹:۲۰ کد : ۴۴۸۰۶ اصلی معاونت بهداشتی
تعداد بازدید:۲۱۷
معاون بهداشت استان مرکزی گفت: اگر خود مراقبتی را به صورت صحیح انجام دهیم، باعث بهبود سلامت و افزایش کیفیت زندگی شده، از روند بهبود بیماری هم احساس رضایت خواهیم داشت.
خود مراقبتی با خود درمانی متفاوت است/ چهارم تیرماه تا سوم مرداد، ماه خود مراقبتی

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت؛ دکتر اردلان زیلابی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک اظهار داشت: خود مراقبتی فرایندی است طی آن فرد به صورت اکتسابی، آگاهانه و هدفدار اقداماتی را برای حفظ سلامتی جسمی، روانی و اجتماعی خود و خانواده‌اش انجام می‌دهد تا از ابتلا به بیماری‌ها و بروز حوادث پیشگیری کرده و در صورت ابتلا به بیماری‌های مزمن، خود و خانواده‌اش را مدیریت کند. فرد با آگاهی از چگونگی خود مراقبتی قادر خواهد بود از سلامت خود و خانواده پس از ابتلا به بیماری‌های حاد و یا در صورت بستری و ترخیص از بیمارستان حفاظت و مراقبت ‌کند.
وی افزود: برنامه خود مراقبتی بر اساس دستورالعمل‌ وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۴ به تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی برای تمام افراد جامعه ابلاغ شده تا عموم افراد بتوانند به صورت مستقل و با اتکاء به خود و یا با مشورت گرفتن از منابع مجاز از سلامت خود مراقبت کنند. اگرچه خود مراقبتی اقدامی است که افراد برای تامین و حفظ ارتقاء سلامت فردی خود انجام می‌دهند ولی گاهی این مراقبت به فرزند و سایر اطرافیان هم گسترش پیدا می‌کند، این خود مراقبتی مادام العمر بوده و مردم با انتخاب گزینه سالم، سلامت را به عنوان یک ثروت حفظ کرده و ارتقاء می‌دهند.
معاون بهداشت ادامه داد: برای خود مراقبتی هر فرد به برخورداری از سواد سلامت و تمرین خود مراقبتی نیاز دارد. سواد سلامت به میزان توانایی افراد در به دست آوردن، تحلیل کردن، و فهمیدن اطلاعات و خدمات اولیه بهداشتی گفته می‌شود تا بتوانند در مورد مسائل سلامتی خود مشارکت داشته باشد و تصمیم‌های درستی را اتخاذ کنند.
زیلابی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 16هزار داوطلب سلامت در استان فعالیت می‌کنند، گفت: داوطلبان سلامت محله بین ۵ تا ۲۰ خانواده را تحت پوشش خود دارند و بر اساس آموزش‌هایی که با موضوع سلامت خانواده، کودکان، بهداشت بانوان، بهداشت فردی و بهداشت محله در پایگاه‌های سلامت و مراکز جامع سلامت دیده‌اند، به انتقال این داده‌ها به خانواده‌ها اقدام می‌کنند
دکتر زیلابی در ادامه در خصوص چگونگی آموزش خود مراقبتی به افراد گفت: وزارت بهداشت برای افزایش سواد سلامت افراد برنامه‌هایی را دارد تا خود مراقبتی به صورت صحیح انجام شود. بر اساس دستورالعمل ابلاغی یکی از اعضای خانواده که ترجیحا مادر خانواده است، آموزش‌های لازم را به صورت داوطلبانه دریافت کرده و این آموزش‌ها را به سایر افراد خانواده منتقل می‌کند. این فرد به عنوان سفیر سلامت خانواده شناخته می‌شد.
وی ادامه داد: سفیران سلامت خانواده در مراکز جامع سلامت و پایگاه‌های سلامت آموزش‌های لازم را از طریق مراقبین سلامت به صورت کتابچه و یا دریافت محتوا در فضای مجازی دریافت کرده و به افراد خانواده منتقل می‌کنند، بنابراین این طرح به صورت خانواده محور است. این مقام مسئول با اشاره به اینکه در استان بیش از 89 هزار سفیر سلامت خانواده داریم، اظهار کرد: علاوه بر خانواده‌ها، موضوع خود خود مراقبتی فردی را در مدارس در قالب سفیر سلامت دانش آموز دنبال کرده و مربیان آموزش دیده آموزش‌ها را به دانش آموزان منتقل می‌کنند. هر دانش آموز هم ۱۰ دانش آموز دیگر را تحت پوشش خود دارد و آموزش‌ها را به آنها منتقل می‌کند.
وی بیان کرد: در دوران نوجوانی پایه‌گذاری سلامت فردی اتفاق می‌افتد و در صورتی که آموزش‌های لازم را دریافت کرده و این آموزش‌ها در آنها نهادینه شود، می‌توانند از بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری کرده و از آسیب‌های اجتماعی جلوگیری کنند. همچنین در دانشگاه‌ها هم برنامه سفیر سلامت دانشجو و نیز آموزش همسالان را داریم که بسیار اثر گذار است.
از چهارم تیرماه تا سوم مرداد، ماه خود مراقبتی نامگذاری شده و بزرگداشت و کنگره روز جهانی خود مراقبتی نیز دوم مرداد برگزار خواهد شد.

کلیدواژه‌ها: خودمراقبتی معاون بهداشت استان مرکزی


نظر شما :