نقش فرهنگ‌سازی در تاب‌آوری اجتماعی حوادث و بلایا

۲۳ مهر ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۶ کد : ۴۶۷۷۵ اصلی معاونت بهداشتی
تعداد بازدید:۱۳۰
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: آموزش همگانی و فرهنگ‌سازی به‌عنوان ابزارهایی مؤثر برای کاهش آسیب‌های اجتماعی و بلایای طبیعی است.
نقش فرهنگ‌سازی در تاب‌آوری اجتماعی حوادث و بلایا

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت، دکتر اردلان زیلابی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک به مناسبت فرارسیدن 13 اکتبر روز جهانی کاهش اثرات بلایای طبیعی بیان کرد: حوادث و بلایای بزرگ و مرگبار در سرزمین ما قدمتی به ازای تاریخ دارد. مخاطرات زلزله، سیل، همه گیری بیماری ها، خشکسالی و... همواره در پهنه کشور عزیزمان روی داده است.
وی افزود: تجربه وقوع زلزله های منجیل، بم، سرپل ذهاب و سیل های ویرانگر استان ما (فراهان،محلات،اراک) و استانهای شمالی، خوزستان همچنین حوادث انسان ساخت همچون حوادث صنعتی (انفجار بازنه ،قرار گیری استان در کوریدور شمال به جنوب و شاهراه مواصلاتی کشور و بروز تصادفات جاده ای متعدد همچنین بحرانهای زیست محیطی از جمله آلودگی هوا و بیماریهای نوپدید)و ده ها مورد دیگر از بلایا طبیعی،مخاطرات و حوادث انسان ساخت ،فن آورزاد نشان داده است که ما چه بخواهیم و چه نخواهیم  حوادث و بحران ها تهدید کننده همیشگی زندگی ما انسان ها خواهند بود.

معاون بهداشت بیان کرد: مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۹ میلادی تصمیم گرفت ۱۳ اکتبر مصادف با ۲۲ مهر را به عنوان «روز کاهش اثرات بلایا» نامگذاری نماید و این روز را به عنوان راهی برای ترویج یک فرهنگ جهانی برای کاهش و پیشگیری خطرات ناشی از حوادث و بلایا و ایجاد آمادگی بنا نهاد. در این روز تقویت آمادگی مواجهه مردم و جوامع در سرتاسر جهان در مقابل حوادث و بلایا مورد تأکید قرار می گیرد و همچنین در خصوص اهمیت پیامدها و مخاطرات نوظهور در آینده اطلاع رسانی می شود.

وی افزود: مجمع عمومی سازمان ملل متحد (UN) جهت بزرگداشت روز جهانی پیشگیری از حوادث و بلایا در سال ۲۰۲۴ شعار «توانمندسازی نسل آینده برای فردایی تاب آور» را برگزیده است.

دکتر زیلابی اشاره کرد: آن چیزی که همواره اثرات بلای طبیعی و حوادث را افزایش میدهد و  باعث آسیب به مردم میشود. عدم درک خطر و آگاهی  و باور نسبت به خطرات بلقوه و در پی آن نبود برنامه ریزی و هدف گذاری جهت پیشگیری و آمادگی جدی  در مواجه با اینگونه مخاطرات است. باشد تا در این روز فرصتی فراهم گردد که به بلایا و حوادث طبیعی با نگاه دقیق تری نگریسته و با اجرای ویژه برنامه ها و اطلاع رسانی عمومی، فرهنگ و دانش ایمنی را بویژه در میان در نسل آینده ساز کودکان ،نوجوانان و جوانان  ارتقاء بخشیم. 

رئیس مرکز بهداشت استان گفت: این شعار به ما یادآور می‌شود که توانمندسازی نسل آینده، یک سرمایه‌گذاری بلندمدت است که منجر به ایجاد جامعه‌ای آماده و تاب آور  خواهد شد. امری که با آموزش و فرهنگ سازی ،سرمایه گذاری جهت پیشگیری و آمادگی برای کاهش آسیب پذیری  در برابر حوادث و بلایا  وتاب آوری  مردم جامعه در مقابل بحران ها میگردد.

وی اشاره کرد: در عصر حاضر که مخاطرات مرتبط با تکنولوژی و پیشرفت های صنعتی  حوادث، مخاطرات انسان ساخت نیز به بلایای طبیعی نیز اضافه شده اند باید با اجرای دقیق ۴ فاز مدیریت بحران شامل:۱_پیشگیری۲_آمادگی۳_مقابله۴_ بازسازی و باز توانی جهت حصول به نتیجه اصلی یعنی «مدیریت کاهش خطر حوادث وبلایا »اقدامات و گامهای موثرتری برداشت. علاوه بر این بدنه خدوم و ایثارگر معاونت بهداشت در سطح ستاد ومراکز تابعه میبایست همواره در طول سال با برگزاری دورهای آموزشی ،بازآموزی وبرپایی تمارین  مرتبط با حوزه مدیریت بحران آمادگی لازم برای پاسخ مناسب به فوریتها وبلایا طبق دستورالعملهای برنامه عملیاتی پاسخ نظام سلامت به حوادث و بلایا ها(EOP) و با رویکرد تمامی مخاطرات احتمالی به منظور افزایش تاب آوری جامعه و به حداقل رساندن آسیب و خسارات جانی و مالی ناشی از آن ایجاد نماییم.

در ادامه گفت: لذا با عنایت به شعار امسال و توجه به اینکه که در فصل ۱۴ برنامه هفتم توسعه، قسمت ارتقای نظام سلامت، بخش راهبری نظام سلامت، ماده ۷۰، بند ح اشاره شده که در راستای مدیریت خطر حوادث و بلایا، دولت با همکاری نهادهای ذیربط مکلف است با اولویت اقدامات ناظر به پیشگیری، کاهش آسیب و آمادگی، افزایش تاب آوری و تأمین منابع پایدار برای مقابله با حوادث و بلایا نسبت به تدوین اقدامات اجرایی مناسب اقدام نماید. همچنین با توجه به لزوم ارتقای تاب آوری و ایمن سازی بیمارستان ها، مراکز بهداشتی/درمانی دولتی و پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی، طرح ایمن سازی و ارتقاء تاب آوری بیمارستان ها و مراکز بهداشتی/درمانی کشور از طریق استراتژی های کلان ذیل به اجرا درآورد:

- نهادینه سازی برنامه مدیریت خطر بلایا و حوادث در نظام شبکه بهداشت و درمان کشور

- توسعه رویکرد پیش فعال در نظام سلامت به کاهش خطر بلایا 

- توسعه برنامه های مردم محور و تأکید بر خودمراقبتی

- توسعه سامانه مدیریت اطلاعات به موقع و مؤثر در حوزه مدیریت خطر بلایا و حوادث 

در همین راستا و ضمن تأکید بر شعار اعلام شده به منظورگرامیداشت هفته بین المللی (۲۷-۲۱ مهر) و ملی کاهش خطر بلایا روزشمار زیر به منظور برنامه ریزی در کلیه شبکه های بهداشت ودرمانی بویژه مراکز تابعه شهری و روستایی،خانه های بهداشت،پایگاه سلامت شهری در دستور کار قرار گرفته است:

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش مدارس در جهت تاب آوری

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش خانواده در جهت تاب آوری

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان و تاب آوری جامعه

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش شبکه های اجتماعی در جهت تاب آوری

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش بازی های کامپیوتری در جهت تاب آوری

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان  برای سازگاری با تغییر اقلیم و حفاظت از محیط زیست

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان و مشارکت در ارتقاء فرهنگ پیشگیری از حوادث و بلایا

- بدیهی است اجرای اقدامات کاهش خطر نیازمند عزم ملی و برنامه های مشارکتی بوده و امید است تا با اجرای این برنامه ها به سهم خود گام های مؤثری در جهت کاهش خطر و پیامدهای آن برداشته و در آینده جامعه ای تاب آور داشته باشیم. 

کلیدواژه‌ها: حوادث و بلایا روز جهانی معاون بهداشت اراک


نظر شما :