پوکی استخوان؛ بیماری خاموشی که به تدریج استخوان‌ها را ضعیف می‌کند

۲۸ مهر ۱۴۰۳ | ۰۹:۱۶ کد : ۴۶۹۲۶ اصلی معاونت بهداشتی
تعداد بازدید:۱۰۷
سرپرست معاونت بهداشت اراک گفت: این بیماری در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارد و می‌تواند منجر به شکستگی‌های دردناک و ناتوان‌کننده شود
پوکی استخوان؛ بیماری خاموشی که به تدریج استخوان‌ها را ضعیف می‌کند

‍به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت، دکتر جواد جواهری سرپرست معاونت بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت استان مرکزی در راستای اجرای ششمین پویش همگانی پیشگیری از پوکی استخوان سال ۱۴۰۳ گفت: ۲۸ مهرماه مطابق با ۲۰ اکتبر توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان روزجهانی پوکی استخوان نام گذاری شده است . به همین مناسبت هر ساله کمپین یک ساله ای به منظور افزایش آگاهی جهانی در مورد پیشگیری، درمان پوکی استخوان و بیماری های اسکلتی عضلانی برگزار می شود .هدف از این کمپین وارد کردن موضوع سلامت استخوان و پیشگیری از شکستگی در دستور کار بهداشت جهانی و افزایش آگاهی متخصصان، مراقبت های بهداشتی، رسانه ها، سیاست گذاران، بیماران و... در زمینه این بیماری است.
دکتر جواهری با اشاره به اینکه پوکی استخوان یک بیماری خاموش است، گفت: این بیماری مختص اواخر سنین میانسالی و سالمندی است که با مینرالیزه شدن استخوان اتفاق‌ می‌افتد و سبب می‌شود استخوان‌ها متخلخل و شکننده شوند. در واقع ساختار استخوان بهم می‌خورد و ماده معدنی آنها کم شده و استخوان استحکام خود را از دست می‌دهد؛ در نتیجه استخوان با کوچک‌ترین ضربه‌ای که انتظار نمی‌رود، دچار شکستگی می‌شود.
وی افزود: پس خود پوکی استخوان یک بیماری است که در ظاهر علامتی ندارد و زمان بروز شکستگی، تازه علائم آن مشاهده می‌شود. با توجه به اینکه بیشتر استخوان‌هایی که پوک می‌شوند شامل استخوان ستون فقرات، استخوان لگن و سر استخوان ران و ساعد است، شکستگی‌ها هم بیشتر در این نقاط رخ می‌دهد. بروز شکستگی سبب ناراحتی و محدودیت حرکتی می‌شود؛ بنابراین در سنین بزرگسالی با سالمندانی مواجه می‌شویم که قدشان کوتاه‌تر شده است و این موضوع هم به واسطه این است که ستون فقراتشان دچار شکستگی شده و یا روی هم خوابیده است و این یکی از علائم پوکی استخوان است.

سرپرست معاونت بهداشت، ادامه داد: برخی از سالمندان درد کمر یا درد استخوان‌ دارند و یا به خاطر شکستگی در مفصل لگن و سر استخوان ران در بیمارستان بستری می‌شوند و حتی این سبب می‌شود مجبور به استفاده از ویلچر باشند، نتوانند حرکت کنند و از پس فعالیت‌های روزمره خود برآیند و وابسته به دیگران باشند.
دکتر جواهری ادامه داد: به طور کلی با دو واژه استئوپروز (پوکی استخوان کامل) و استئوپنی (از دست رفتن چگالی استخوان البته نه در حد پوکی استخوان کامل) از بروز پوکی استخوان منجر به شکستگی یاد می‌شود. ۶۰ درصد افراد بالاتر از ۵۰ سال ایرانی دچار استئوپروز و استئوپنی هستند و از هر ۳ خانم بالاتر از ۵۰ سال و از هر ۵ مرد بالاتر از ۷۰ سال یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه شکستگی خطیرترین عارضه پوکی استخوان است، تصریح کرد: این عارضه در عین حال بار اقتصادی بالایی دارد؛ زیرا علاوه بر اینکه فرد باید در بیمارستان بستری شود و مراقبت بگیرد پس از آن هم با از دست دادن حرکت کامل، معلولیت و عدم کفایت در انجام فعالیت‌های روزانه ناشی از این شکستگی‌ها مواجه می‌شود. شکستگی ثانویه در فردی که یکبار دچار شکستگی شده باشد، دو تا سه برابر بیشتر می‌شود که این موضوع می‌تواند به دلیل محدودیت حرکتی و یا از دست رفتن توده استخوانی باشد. همه این موارد باعث می‌شود یک فرد با پوکی استخوان، مخلوطی از مشکلات زیادی باشد.
انتهای پیام/
 

کلیدواژه‌ها: پوکی استخوان معاون بهداشت دکتر جواهری


نظر شما :