نقش تغذیه و رعایت بهداشت دهان ودندان مادر باردار برسلامت کودک

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت؛ دکتر مژگان میرشفیعی – رئیس گروه سلامت دهان ودندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی پزشکی اراک با توجه به این نکته، میتوان گفت، داشتن یک رژیم غذایی سالم توسط مادر باردار، میتواند سلامت دندانهای کودک را در آینده تضمین کند.
وی افزود: تغذیه مادر در این دوره حساس، به ویژه در بازه زمانی ماه دوم تا ششم بارداری، نقش تعیین کننده ای در فرآیند معدنی شدن عاج و مینای دندان ( جنس دندان ) کودک دارد.
میرشفیعی ادامه داد: مادرانی که در دوران بارداری از یک رژیم متعادل و سرشار از مواد مغذی بهره می برند، زمینه ای مساعد برای رشد دندان های سالم در فرزند خود ایجاد می کنند و این تاثیر نه تنها در سال های ابتدایی زندگی، بلکه تا بزرگسالی نیز نمایان خواهد شد.
رئیس گروه سلامت دهان ودندان معاونت بهداشتی گفت: فرآیند رشد و تکامل دندانهای کودک از ماه دوم بارداری تا حوالی ۱۰ سالگی ادامه دارد ، ازاین رو دریافت مواد مغذی مناسب در این دوران مهم است. عناصری که در استحکام و تکامل دندان ها تأثیر دارند ، شامل کلسیم، فسفر و ویتامین D هستند. این مواد معدنی در تشکیل بافت دندانی و تقویت ساختار دندان کودک نقش دارند . مصرف خوراکی هایی مانند عدس، گوشت سفید، میوه ها و سبزیجات در برنامه غذایی مادران باردار، عاملی کلیدی در بهبود سلامت دهان و دندان نوزاد آینده خواهد بود.
وی تشریح کرد: مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم چون لبنیات و مرکبات و سبزیجات در طول بارداری، می تواند برای تامین کلسیم مورد نیاز رشد و تکامل دندانهای جنین موثر باشد.
وی اشاره کرد: تخم مرغ، ماهی، دانههای روغنی، خشکبار و میوه و سبزیجاتی چون کلم بروکلی و آووکادو منابع سرشار از فسفر هستند.
میرشفیعی افزود: ویتامین D در جذب کلسیم نیز نقش ویژهای دارد. منابع غذایی حاوی ویتامین : D ماهی، خاویار، لبنیات غنی شده با ابن ویتامین، قارچ و تخم مرغ.
رئیس گروه سلامت دهان ودندان معاونت بهداشتی گفت: برای تولد کودکی با وزن طبیعی و پیشگیری از زایمان زودرس ، رعایت بهداشت دهان ودندان مادر باردار امری ضروری است . توصیه می شود پس از صرف مواد غذایی حتماٌ مادر باردار دهان خود را شستشو دهد. حداقل 2 بار در شبانه روز مسواک بزند و یک بار از نخ دندان استفاده نماید تا باقی مانده های مواد غذایی از لابه لای دندانها خارج شوند. اگر نحوه استفاده از نخ دندان را درست و صحیح نمی داند ، به نزدیکترین پایگاه سلامت یا خانه بهداشت مراجعه و نحوه صحیح استفاده از مسواک و نخ دندان را از همکاران مراقب سلامت و بهورز آموزش ببیند.
وی ادامه داد: با رعایت بهداشت دهان ودندان ، مسواک زدن صحیح و به موقع از پوسیدگی دندانها ، خونریزی و بیماریهای لثه مادر باردار پیشگیری می شود.
نقش داروهای مصرفی مادر بارداردر سلامت دندان کودک
دگتر میرشفیعی گفت: همان طور که مصرف برخی از مواد غذایی توسط مادر باردار، اثر بسیار مثبتی در سلامت و استحکام دندانهای کودک در آینده خواهد داشت. مصرف برخی دیگر از انواع مواد غذایی و داروها نیز میتوانند، اثر نامطلوب در روند رشد دندانهای کودک بر جای گذارند.
وی ادامه داد: در دوران بارداری، پرهیز از مصرف قرص های خواب آور، سیگار و الکل ضروری است. همچنین، پیش از استفاده از هرگونه دارو، حتما با پزشک خود مشورت کنید ، زیرا داروها به ویژه در سه ماهه نخست بارداری ، می توانند تاثیرات منفی بر رشد و تکامل جنین داشته باشند.
میرشفیعی تشریح کرد: برای نمونه، مصرف داروی تتراسایکلین در بارداری، مستقیما بر فرآیند تشکیل مینای دندان کودک اثر گذاشته و موجب تغییر رنگ ، لکه دار شدن دائمی دندان کودک و در نهایت افزایش احتمال پوسیدگی دندان پس از رویش آن می شود.
رئیس گروه سلامت دهان ودندان معاونت بهداشتی در پایان گفت: امیدواریم این مقاله اطلاعات جامعی برای آگاهی شما با موضوع “تغذیه و رعایت بهداشت دهان ودندان مادر باردار برای سلامت بیشتر کودک” ارائه کرده باشد.
نظر شما :