بررسی اثر میزان استفاده نوجوانان از شبکه‌های اجتماعی بر سلامت روان

کم‌کاری در شبکه‌های اجتماعی هم برای نوجوانان خطر دارد

۰۶ اسفند ۱۴۰۴ | ۱۱:۴۰ کد : ۵۸۲۰۲ اصلی معاونت بهداشتی
تعداد بازدید:۱۱
مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که هم استفاده بیش از حد و هم استفاده نکردن از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند به کاهش سلامت روان نوجوانان منجر شود.
کم‌کاری در شبکه‌های اجتماعی هم برای نوجوانان خطر دارد

کم‌کاری در شبکه‌های اجتماعی هم برای نوجوانان خطر دارد

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که هم استفاده بیش از حد و هم استفاده نکردن از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند به کاهش سلامت روان نوجوانان منجر شود.

محدوده مناسب یا «منطقه طلایی» استفاده

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که برای نوجوانان یک «منطقه طلایی» در میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی وجود دارد. استفاده بیش از حد می‌تواند سلامت روان آن‌ها را کاهش دهد، اما استفاده نکردن کامل نیز مشکل‌ساز است.

بن سینگ، پژوهشگر دانشگاه استرالیا جنوبی و رهبر تیم تحقیق، می‌گوید: «ارتباط شبکه‌های اجتماعی با سلامت روان نوجوانان پیچیده و غیرخطی است. این یعنی هم پرهیز کامل و هم استفاده افراطی می‌تواند مشکل‌ساز باشد.»

طبق این مطالعه، نوجوانانی که استفاده متعادل دارند، بیشترین سلامت روان را نشان می‌دهند، در حالی که هم کسانی که استفاده نمی‌کنند و هم کسانی که بیشترین میزان استفاده را دارند، در معرض خطر پایین آمدن سلامت روان هستند.


جزئیات مطالعه

محققان داده‌های نزدیک به ۱۰۱ هزار کودک و نوجوان استرالیایی را که از کلاس چهارم تا دوازدهم پیگیری شده بودند، تحلیل کردند. این نوجوانان میزان استفاده خود از شبکه‌های اجتماعی را گزارش کرده و در نظرسنجی‌های سالانه درباره شادی، رضایت از زندگی، کنترل هیجانات و سایر شاخص‌های سلامت روان شرکت کردند.

نتایج نشان داد:

  • نوجوانانی که بیش از دو ساعت بعد از مدرسه در شبکه‌های اجتماعی فعال بودند، احتمال سلامت روان پایین‌تری نسبت به کاربران معتدل داشتند.
  • در کلاس‌های ۷ تا ۹، دخترانی که زیاد از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کردند، سه برابر بیشتر و پسران دو برابر بیشتر در معرض سلامت روان پایین بودند.
  • در کلاس‌های ۱۰ تا ۱۲، پسرانی که هیچ استفاده‌ای از شبکه‌های اجتماعی نداشتند، سه برابر بیشتر در معرض سلامت روان پایین قرار داشتند و دختران هم ۷۹ درصد بیشتر در معرض خطر بودند.

دکتر ویکتور فورناری، معاون بخش روان‌پزشکی کودکان و نوجوانان بیمارستان زوکر هیل‌ساید، می‌گوید: «این مطالعه ممکن است اولین مطالعه‌ای باشد که نشان می‌دهد برای نسل فعلی که با شبکه‌های اجتماعی رشد می‌کنند، عدم استفاده از آن‌ها هم می‌تواند یک ریسک باشد.»

او اضافه کرد: «به نظر می‌رسد یک پاسخ وابسته به دوز وجود دارد؛ یعنی استفاده بیش از حد خوب نیست، عدم استفاده نیز می‌تواند بد باشد و مقدار مناسب به سلامت کمک می‌کند.»

فورناری تأکید می‌کند که اجتناب کامل از شبکه‌های اجتماعی ممکن است نشانه‌ای از «انزوای اجتماعی و کناره‌گیری اجتماعی» باشد. نوجوانانی که هیچ استفاده‌ای ندارند، ممکن است مانند نوجوانان ۱۵ تا ۱۶ ساله‌ای باشند که روابط اجتماعی ضعیف و انزوا دارند.

کلیدواژه‌ها: کم‌کاری شبکه‌های اجتماعی نوجوانان


نظر شما :