احتمال بومی شدن بیماری سالک در سطح استان مرکزی
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت استان مرکزی، دکتر علی منصوری بیان کرد: سالک بیماری بومی استان مرکزی نیست و از دیگر شهرها وارد استان میشود اما شناسایی چند مورد در شهرستان های ساوه و محلات، تغییرات اقلیمی، خشکسالی های پی در پی و نزدیکی جوندگان به مناطق روستایی و مسکونی می تواند بومی شدن این بیماری را در سطح دانشگاه علوم پزشکی اراک به دنبال داشته باشد.
وی ادامه داد: لیشمانیوز یا سالک یک بیماری قدیمی است که در بیش از ۷۰ درصد از کشورهای جهان شیوع دارد و سالیانه ابتلای ۱ تا ۲ میلیون نفر در جهان گزارش و ثبت می شود که بیشترین آلودگی در شهر کابل واقع در افغانستان مشاهده شده است.
وی، بیماری سالک را شامل دو نوع شهری و روستایی برشمرد و اظهار کرد: نوع روستایی این بیماری مرطوب و دارای ترشحات زیاد است و عموما دیرتر درمان میشود و دوره نهفتگی آن در نوع روستایی 2 تا 6 ماه و در نوع شهری 1 تا 4 هفته می باشد اما، نوع شهری آن به سالک خشک مشهور است، ترشحات کمی دارد.
وی تاکید کرد: در صورت مشاهده هر زخمی که بیش از ۲ هفته به طول بی انجامد باید به پزشک مراجعه کرده و با گرفتن نمونه از زخم و بررسی های میکروسکوپی، درمان زیرنظر پزشک انجام شود.
دکتر منصوری در ادامه مخزن بیماری را در نوع خشک، انسان و برخی گوشتخواران مانند سگ و در نوع مرطوب جوندگان دانست.
وی اضافه کرد: پشه خاکی هنگام غروب آفتاب و شب حداکثر فعالیت را دارد و معمولاً در روزها استراحت می کند.
وی گفت: بیش از ۹۰ درصد از موارد لیشمانیوز پوستی یا سالک در افغانستان، ایران، سوریه، برزیل، عربستان مشاهده شده و در ایران سالیانه بیش از ۲۰ هزار نفر به سالک مبتلا می شوند.
وی در خصوص علائم و تشخیص این بیماری گفت: وجود زخم های است که بیش از 2 هفته بطول می انجامد و بهبود نمی یابد.علائم لیشمانیوز احشایی شامل بزرگی کبد ، طحال و تغییر رنگ پوست می باشد.برای تشخیص سالک نمونه برداری از زخم و برای تشخیص لیشمانیوز احشایی نمونه برداری از کبد، طحال و مغز استخوان انجام می شود.
رئیس گروه بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی اراک جهت پیشگیری از این بیماری خواستار تقویت و همکاری بین بخشی شد و تصریح کرد: لایروبی کانال ها، جمع آوری صحیح زباله های شهری و روستایی و دفن بهداشتی آن، نوسازی اماکن مسکونی و خرابه ها، سم پاشی و کنتزل سگ های بدون صاحب و استفاده از لباسهای پوشیده در مناطق آلوده و نصب توری آغشته به سم بر روی درب و پنجرهها و درصورت استراحت شبانه در مناطق آلوده توصیه به استفاده از پشه بند می شود و استفاده از پمادها و مواد دور کننده حشرات در مناطقی که آلودگی مشاهده شده است.
نظر شما :