از روز وحدت حوزه و دانشگاه تا شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)
بیست و هفتم آذر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی ، برابر با سیزدهم جمادی الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با هجدهم دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
شهادت دکتر محمد مفتح ، عالم و روحانی مبارز ، روز وحدت حوزه و دانشگاه
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و هفتم آذر سال ۱۳۵۸ هجری شمسی دکتر «محمد مفتح»، عالم و روحانی مبارز ایرانی، توسط تروریستهای منحرف و کج اندیش، به شهادت رسید.
او در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی متولد شد و پس از پایان تحصیلات مقدماتی به حوزه علمیه قم رفت و همزمان با تحصیل دراین حوزه دینی، تحصیلات دانشگاهی خود را نیز در دانشگاه تهران ادامه داد و در رشته فلسفه به دریافت درجه دکترا نائل شد. وی سپس به تدریس در دانشگاه پرداخت و در کنار تدریس، مبارزه با رژیم وابسته شاه را نیز ادامه داد. شهید مفتح در دوران انقلاب اسلامی همگام با مردم مسلمان ایران در صحنههای مبارزه علیه رژیم شاه حضوری فعال و موثر داشت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سرپرستی دانشکده الهیات دانشگاه تهران را به عهده گرفت و سرانجام در چنین روزی به شهادت رسید. شهید مفتح از پایه گذاران و منادیان وحدت بین حوزه علمیه و دانشگاه بود. به همین دلیل روز شهادت وی در ایران به عنوان روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاری شده است.
شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، دختر گرامی پیامبر اسلام
۱۴۳۲ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم جمادی الاول سال ۱۱ هجری قمری بنا به روایتی، حضرت «فاطمه زهرا» (س)، دختر گرامی پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) و همسر علی بن ابیطالب (ع)، پس از یک زندگی کوتاه، اما سرشار از درسهای بزرگ اخلاقی و معنوی به شهادت رسید.
این بانوی گرامی در صحنههای گوناگون و پرفراز و نشیب دوران اولیه اسلام، با رسول خدا (ص) و حضرت علی (ع) همراه بود و فرزندان صالحی، چون امام حسن (ع) و امام حسین (ع) تربیت کرد که به فرموده پیامبر (ص)، سرور جوانان اهل بهشتند. درباره شخصیت والای حضرت فاطمه (س)، اندیشمندان بسیاری سخن گفته اند و ایشان را نمونه جامع و کاملی از یک زن مسلمان دانسته اند. ایمان، پاکی، صداقت، آگاهی و دانش حضرت فاطمه او را الگوی زنان قرار داد. به همین جهت پیامبر گرامی اسلام (ص) حضرت فاطمه (س) را سرور زنان عالم خوانده است.
با عرض تسلیت به مناسبت سالروز وفات بانوی گرامی اسلام حضرت فاطمه زهرا (س) گزیدهای کوتاه از سخنان آن بزرگوار را نقل میکنیم که میفرماید: «از دنیای شما سه چیز محبوب من است: تلاوت قرآن، نگاه به سیمای پیامبر و انفاق در راه خدا.»
کشته شدن ابراهیم بن مالک اشتر، از سرداران اسلام
۱۳۷۱ سال پیش، در روز سیزدهم جمادی الاول سال ۷۲ هجری قمری «ابراهیم بن مالک اَشتر» از سرداران شجاع اسلام در جنگ با سپاه اموی کشته شد.
وی فرزند «مالک اشتر» صحابه و سردار بزرگ سپاه حضرت علی (ع) بود. ابراهیم در نوجوانی در جنگ صفین در کنار پدرش در مقابل سربازان معاویه شجاعت و لیاقت خوبی نشان داد، اما نقطه اوج درخشش او در جریان قیام مختار ثقفی در کوفه در سال ۶۶ هجری قمری بود. این قیام برای گرفتن انتقام خون امام حسین (ع) و یارانش در حادثه کربلا در سال ۶۱ ق برپا شد. ابراهیم بن مالک اشتر در جریان قیام مختار نقش مهمی داشت و پس از پیروزی، از طرف وی، موصل در شمال عراق و اطراف آن را تصرف کرد، اما چندی بعد مُصعب بن زبیر، کوفه را اشغال کرد و پس از کشتن مختار، از ابراهیم بن مالک خواست با او بیعت کند. ابراهیم که خود را از طرف حکومت بنی امیه در خطر میدید، این بیعت را پذیرفت، اما در جنگ با سپاه عبدالملک بن مروان، به دلیل خیانت یکی از فرماندهانش کشته شد.