بخش سم شناسی و دستگاهی
3. بخش سم شناسی و دستگاهی
معرفی:
با توجه به اهمیت سموم و آلایندهای مواد غذایی و تاثیر آن بر روی سلامت، جهت اطمینان از مواد غذایی سالم و عاری از هر گونه عوامل بیماری زا و تضمین سلامت آنها، به منظور کنترل کیفی انواع فرآورده های غذایی، میزان سموم و آلاینده های موجود در آنها در بخش سم شناسی آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و بهداشتی استان مورد بررسی و سنجش قرار می گیرد. از جمله فعالیت های بخش سم شناسی این آزمایشگاه اندازه گیری میزان فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، آرسنیک، جیوه، آهن، مس، روی، نیکل، قلع، کروم و منگنز)، اندازه گیری سموم قارچی همچون آفلاتوکسین ها (M1,B1,B2,G1,G2) و مایکوتوکسین ها (زیرالنون، اکراتوکسین، داکسی نی والنون (DON))، اندازه گیری نگهدارنده ها (پتاسیم سوربات، سدیم بنزوات و ناتامایسین) اندازه گیری میزان قندهای مصنوعی (آسپارتام، سدیم ساخارین و آسه سولفام K ) می باشد .
آزمون های بخش سم شناسی
نام آزمون |
مورد آزمون |
روش آزمون |
سموم قارجی |
آفلاتوکسین ها (B1,B2,G1,G2,M1) مایکوتوکسین ها (اکراتوکسین، زیرالنون، DON) |
استخراج سموم قارچی پس از عبور از ستونهای ایمونوافینیتی و شناسایی و اندازه گیری آن توسط دستگاه HPLC استخراج سموم قارچی با استفاده از کیت های تخصصی این سموم و اندازه گیری و شناسایی آنها با دستگاه Elisa reader |
آلاینده های فلزی |
آهن موجود در نمونه های آرد (کنترل طرح کشوری غنی سازی آرد با آهن) استخراج فلزاتی مانند سرب، روی، آهن، مس، کادمیوم، ارسنیک، جیوه، قلع و... از مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی |
اندازه گیری با دستگاه جذب اتمی ((Atomic Absorption
|
نگهدارنده ها |
(سدیم بنزوات، پتاسیم سوربات و ناتامایسین) |
استخراج انواع مواد نگهدارنده با روش های مختلف از جمله پیش تغلیظ و اندازه گیری آنها با دستگاه HPLC |
شیرین کننده ها |
(آسپارتام، سدیم ساخارین و آسه سولفام K) |
استخراج انواع مواد نگهدارنده با روش های مختلف از جمله پیش تغلیظ و اندازه گیری آنها با دستگاه HPLC |
آفت کش ها |
باقی مانده سموم آفت کش ها |
باقی مانده سموم آفت کش ها در مواد غذایی به روش QUCHERS استخراج شده و توسط دستگاه GC/MS شناسایی و اندازه گیری می گردد. |
چشم اندازاها:
تعیین میزان سموم ارگانوفسفره
اندازه گیری هیستامین در مواد غذایی
اندازه گیری پاتولین در آب میوه
اندازه گیری پارابن در محصولات آرایشی بهداشتی و غذایی