هرزه خواری چیست و چگونه درمان میشود؟

۲۸ مرداد ۱۳۹۹ | ۰۷:۴۸ کد : ۱۱۱۳۲ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۱۳۵۷۰
اختلال هرزه خواری یا پیکا (Pica) یک نوع اختلال خوردن است که فرد را به مصرف موادی مانند خاک یا رنگ و چیزهای آلوده که ارزش غذایی ندارند، وادار می‌سازد. این اختلال معمولا در دوران کودکی شروع می‌شود و به ندرت بیش از چند ماه ادامه پیدا می‌کند و احتمال کنترل و مدیریت آن در کودکانی که به طور وسیع در مقابل مواد غیر خوراکی ناتوان هستند، سخت‌تر می‌شود.
هرزه خواری چیست و چگونه درمان میشود؟

هرزه خواری؛ نوعی اختلال تغذیه‌ای که مربوط به غذا نیست!

هرزه خواری یا پیکا (Pica) نوعی اختلال روانی مربوط به تغذیه است که در آن فرد موادی را که معمولاً غذا تلقی‌ نمی‌شوند و ارزش غذایی ندارند، می‌خورد. فرد مبتلا به این اختلال ممکن است مواد نسبتاً بی‌ضرر مانند یخ، یا مواد به شدت خطرناکی مانند تکه‌های آهن را بخورد. در مورد دوم، این اختلال ممکن است منجر به عواقب بسیار خطرناکی نظیر مسمومیت شود. یک فرد هرزه خوار را نباید با کسی که غذاهای رژیمی یا نوشیدنی‌های فاقد مواد مغذی را می‌خورد اشتباه گرفت.

این اختلال اغلب در کودکان و زنان باردار رخ می‌دهد و معمولاً موقتی است. پیکا همچنین در افراد دارای ناتوانی‌های ذهنی نیز دیده می‌شود. این اختلال معمولاً در افراد مبتلا به اختلالات رشدی شدید، نسبتاً شدید و طولانی مدت است.1
 

نشانه‌های پیکا (هرزه خواری)

پیکا از جمله اختلالات خوردن است که روانشناسان با توجه معیارهایی آن را می‌سنجند. افراد دارای مشکل هرزه خواری معمولا به طور مداوم یا حداقل بیشتر از یک ماه به خوردن یک یا چند ماده غیر خوراکی و بدون ارزش غذایی می‌پردازند. این مواد می‌تواند شامل؛ کاغذ، صابون، گچ، خاک، پودرهای شستشو، رنگ، چسب، زغال، خاکستر، خاک رس، یخ و نشاسته باشند. به طور معمول در این افراد بیزاری از غذا دیده نمی‌شود.

برای تشخیص این بیماری حداقل سن فرد 2 سالگی است چرا که کودکان زیر دو سال به طور طبیعی اشیاء را به سمت دهان و بلعیدن می‌برند.

این بیماری همانطور که گفته شد معمولا در کودکی آغاز می‌شود، اما در نوجوانی و بزرگسالی نیز احتمال بروز وجود دارد. حتی در دوران حاملگی نیز مشاهده شده که مادر تمایل و میل به خوردن مواد غیر خوراکی (مثل گچ) پیدا می‌کند. اما زمانی می‌توان آن را هرزه خواری نامید که خوردن بیش از حد مواد باعث آسیب به مادر و جنین شود.2
 

علل بروز اختلال هرزه خواری

این اختلال در کودکانی که دچار تاخیر در رشد اجتماعی و گفتاری هستند شایع‌تر است. کمبودهای تغذیه‌ای و کمبود مواد معدنی در بدن مثل روی و آهن ممکن است باعث هرزه خواری شود. برخی روانشناسان نیز هرزه خواری را مکانیزم جبرانی برای ارضای نیازهای دهانی کودک مطرح می‌کنند.

عواملی چون فقر، غفلت و بی‌توجهی والدین به کودک، خطر ابتلا به هرزه خواری را در کودک بیشتر می‌کند. هرزه خواری در کودکان کم‌هوش‌تر، شایع‌تر است و برخی مواقع در کنار اوتیسم یا اسکیزوفرنی دیده می‌شود.  هرزه خواری معمولا در کشورهای ضعیف از نظر اجتماعی_اقتصادی بیشتر دیده می‌شود و در “زنان باردار” هم ممکن است رخ دهد.3
 

انواع اختلال هرزه خواری

نوعی از سندروم پیکا که در آن فرد مبتلا تمایل زیادی برای خوردن مواد نشاسته‌ای و قندی دارد و بیشتر در زنان باردار دیده می‌شود.

گروهی دیگر افرادی هستند که تمایل زیادی به خوردن خاک و گچ دارند. این اختلال ژئوفاژی نامیده می‌شود و در زنان باردار و کودکان دیده می‌شود.

خوردن شیشه نوعی دیگر از تمایلات افراد مبتلا به پیکا است؛ فرد تمایل زیادی برای جویدن مواد شیشه‌ای دارد.

در برخی موارد فرد علاقه زیادی به خوردن یخ و نوشیدنی‌های بسیار یخ دارد که به سبب کم خونی شدید اتفاق می‌افتد و به آن پاگوفاژی می‌گویند. 

خوردن وسایلی از جنس چوب و یا خوردن مو از دیگر اختلالات هرزه خواری است.2
 

علائم هرزه خواری چیست؟

افراد هرزه خوار مواد غذایی را به طور منظم می‌خورند. این رفتار باید حداقل به مدت یک ماه ادامه پیدا کند تا به عنوان هرزه خواری شناخته شود. اگر فردی به پیکا مبتلا شود، معمولاً به طور منظم موادی مانند موارد زیر را می‌خورند:

کلیدواژه‌ها: هرزه خواری


( ۱۹۰ )

نظر شما :