توصیه های دارویی ویژه ایام نوروز

۱۴ اسفند ۱۳۹۹ | ۲۲:۳۳ کد : ۱۵۵۹۷ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۹۲۹
توصیه های دارویی ویژه ایام نوروز

ممکن است در ایام تعطیلات عید دسترسی شما به داروخانه های روزانه به دلیل تعطیلی آنها مقدور نباشد ولی همیشه دسترسی به داروخانه های شبانه روزی و برخی داروخانه هایی که به صورت شیفت از پیش تعیین فعال می باشد وجود دارد. لذا باید توجه کرد:

1-   چنانچه شما و یا بستگانتان، به دلیل ابتلا به بیماری مزمن، دارویی را به صورت مرتب مصرف می کنید، مطمئن شوید دارو را به حد نیاز و تا پایان تعطیلات و ضمن سفر در اختیار دارید. چرا که بسیاری از داروها مانند داروهای ضد تشنج، داروهای بیماریهای قلبی و فشارخون، داروهای ضد افسردگی و اختلالات عصبی، داروهای ضد دیابت و چربی خون و برخی داروهای مسکن و همچنین آنتی بیوتیک ها، باید مرتب مصرف شوند و قطع ناگهانی این داروها، بیمار را دچار مشکل خواهد کرد.

 

2-   چنانچه به امارات متحده عربی (دبی، شارجه، ابوظبی) و یا عربستان سفر می کنید، از همراه بردن داروهای آرامبخش مانند داروهای دیازپام، اگزازپام، لورازپام و...، داروهای مسکن کدئین دار (مانند استامینوفن کدئین، اکسپکتورانت کدئین) و ترکیبات روانگردان جداً اجتناب نمائید. براساس قوانین این کشور، متهمین به حمل این داروها با مجازات سنگینی مواجه خواهند بود. در صورت نیاز به مصرف این داروها، نسخه پزشک معالج را همراه داشته باشید و یا نسبت به جایگزینی داروها با پزشک یا داروساز مشورت نمایید.

3- چنانچه به برخی از کشورهای افریقایی و یا آسیایی سفر می کنید مطمئن شوید که آیا تزریق واکسن خاصی (مانند مننژیت ویا تب زرد) پیش از سفر مورد نیاز است یا خیر.

4-جهت پیشگیری از گزش حشرات در محیط های گرم و مرطوب و استوایی، پشه بند، حشره کش های خانگی و یا پماد و اسپری دافع حشرات همراه داشته باشید.

5- همراه داشتن جعبه کمک های اولیه، خصوصاً در مورد خانواده هایی که فرزند خردسال دارند، همچنین همراه داشتن پوشک، شیرخشک شیرخوار، درجه تب، داروهای بدون نسخه مانند شربت تب بر، شربت سرماخوردگی، قطره و یا شربت مولتی ویتامین و آهن، پماد سوختگی، پنبه و گاز استریل و دیگر داروهایی که کودک در حال مصرف می باشد در طی سفر ضروری می باشد.

 

6-   در خصوص بیماران دیابتی که انسولین تزریق می کنند توجه به موارد زیر در هنگام سفر (براساس توصیه های مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران)، ضروری می باشد:

7- فراهم نمودن انسولین و داروهای مصرفی و سرنگ برای تمام مدت سفر.

8- همراه داشتن دستگاه یا نوار کنترل قند خون، قند حبه ای، نبات، بیسکوئیت و آب میوه برای درمان کاهش احتمالی قند خون. همراه داشتن میان وعده مناسب (مانند میوه و ساندویچ کوچک).

9- در خصوص بیماران مبتلا به فشار خون بالا، بهتر است دستگاه فشار سنج و داروهای مصرفی همراه بیمار باشد و از مصرف مواد غذایی حاوی نمک مانند آجیل و تنقلات و مواد غذایی چرب خودداری شود.

 

  

6- در صورت ابتلا به برخی از بیماری ها مانند صرع، سابقه بیماری های قلبی و...... ، همراهان را در جریان بیماری و داروهای مصرفی خود قرار دهید.

 7- چنانچه شما و یا بستگانتان، به دلیل ابتلا به بیماری مزمن، دارویی را به صورت مرتب مصرف می کنید، مطمئن شوید دارو را به حد نیاز و تا پایان تعطیلات و ضمن سفر در اختیار دارید. چرا که بسیاری از داروها مانند داروهای ضد تشنج، داروهای بیماریهای قلبی و فشارخون، داروهای ضد افسردگی و اختلالات عصبی، داروهای ضد دیابت، چربی خون و همچنین آنتی بیوتیک ها، باید مرتب مصرف شوند و قطع ناگهانی این داروها، بیمار را دچار مشکل خواهد کرد.

8- در صورت امکان هنگام سفر نسخه معتبر از پزشک مربوط به داروهای مصرفی و یا کپی آن را همراه خود داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید دارو را از داروخانه تهیه کنید.

9- فقط از طریق داروخانه‌ها، داروی موردنیاز خود را تهیه کنید و به هیچ عنوان آن را از افراد، اماکن و یا مراکز غیر رسمی خریداری نکنید.

10- در مواقعی که دارو باید با غذا مصرف شود آب و میان وعده غذایی همراه خود داشته باشید. به نکات توصیه ای درج شده بر روی بسته بندی و بروشور دارو توجه کنید.

11- بهتر است یک کیف دستی به همراه داشته باشید و داروهای خود را در کیف دستی حمل کنید تا در حین سفر در صورت لزوم از آنها استفاده کنید. این مساله بویژه در مسافرت های هوایی حائز اهمیت است و توصیه می شود از قرار دادن داروها در چمدانی که به قسمت بار سپرده می شود به علت احتمال نیاز به دسترسی سریع خودداری شود.

12- حتی الامکان دارو را در بسته بندی اصلی خود حمل نمائیداین اقدام به تشخیص ساده تر داروها و جلوگیری از سردرگمی هنگام مصرف داروها کمک می کند.

13- از مصرف داروهای آرام بخش، کدئین دار، آنتی هیستامین وخواب آور قبل و هنگام رانندگی خودداری نمائید.

 

14- در صورتیکه فشار خون بالا دارید، بهتر است دستگاه فشار سنج و داروهای مصرفی خود را همراه داشته باشید و از مصرف مواد غذایی حاوی نمک مانند آجیل و تنقلات و مواد غذایی چرب خودداری نمائید.

۱۵- چنانچه ضمن حرکت اتومبیل، قطار، کشتی و یا هواپیما، دچار سرگیجه و حالت تهوع می شوید، به خاطرداشته باشید افراد بزرگسال با مصرف ۱ یا ۲ قرص ۵۰ میلی گرمی "دیمن هیدرینات"، نیم ساعت قبل از شروع سفر ، می توانند عوارض ناشی از حرکت مانند تهوع و سرگیجه را برطرف کنند. در صورت ضرورت می توان مصرف این قرص را هر ۶-۴ ساعت تکرار کرد که البته باید توجه داشت که در طول ۲۴ ساعت نباید بیشتر از ۸ عدد قرص مصرف شود. در صورت بارداری یا شیردهی، با داروساز یا پزشک مشورت نمایید.

۱۶- جعبه کمک‏های اولیه را همراه خود داشته باشید، علاوه بر داروها، لوازم مصرفی مثل چسب زخم، پنبه گاز استریل و بتادین را در آن قرار دهید.

۱۸- در صورت سفر به مناطق با آب و هوای گرم و مرطوب استوایی که حشرات زیادی وجود دارد، از همراه بردن پشه بند و کرم دور کننده حشرات فراموش نکنید اما باید توجه داشت استفاده دائم از این مواد سبب حساسیت بیشتر می‏شود.

۱۹- به شرایط نگهداری داروها که معمولا روی جعبه آن ها نوشته شده، دقت کرده و آنها را رعایت نمائید همچنین می توانید نحوه نگهداری داروها را از دکتر داروساز، هنگام تحویل گرفتن دارو از داروخانه بپرسید. داروها را در جای خشک و خنک و به دور از تماس مستقیم با نور خورشید نگهداری کنید. به عنوان مثال داروهای خود را در اتومبیلی که زیر نور آفتاب پارک شده و یا در شیشه عقب اتومبیل قرار ندهید، زیرا گرمای محیط باعث می‌شود ترکیبات موجود در دارو به ویژه شربت‌ها و قطره‏های خوراکی تغییر ماهیت پیدا کند و باعث بروز مسمومیت‌ دربیمار شود.

۲۰- در خصوص داروهای یخچالی می توان آنها را در یک کیسه، پاکت یا بسته عایق قرار داده و در کنار آن از یخ های ژله ای، آب فریز شده در بطری های پلاستیکی، یخ خشک و ... استفاده نمود. به عنوان مثال قرارگرفتن انسولین در دمای خیلی بالا و یا دمای خیلی پائین منجر به تخریب آن می شود در حالی که فرآورده های باز شده در دمای اتاق به مدت ۲۸ الی ۳۰ روز قابل نگهداری است. ویال ها و کارتریج های قلم انسولین که در طول سفر باز نشده باید در یخچال نگهداری شود.

۲۱- تاریخ انقضاء داروها را کنترل کنید تا مطمئن شوید در طول سفر داروها منقضی نمی شوند. تاریخ انقضاء معمولا به تاریخ شمسی یا میلادی روی جعبه مقوایی داروها، همچنین در انتهای ورقه‏های آلومینیومی بسته بندی قرص‏ها و کپسول‏ها، بر روی شیشه آمپول و ویال‏های تزریقی و درخصوص پمادها و کرم‏های موضعی بر روی انتهای تیوب پماد و کرم حک شده است.

 

 بطور کلی در صورت نیاز می توانید سوالات خود را در زمینه اطلاعات دارویی و موارد مسمومیت، با موضوعات ذیل و با کارشناسان مراکز اطلاع رسانی داروها و سموم به شماره تلفن 190 درمیان بگذارید:

·        نحوه نگهداری و مصرف صحیح داروها

·        تداخل مصرف همزمان داروها با هم و با مواد غذایی

·        مصرف داروها در دوران بارداری و شیردهی

·        عوارض جانبی ناشی از مصرف داروها

·        سازگاری و نحوه اختلاط داروهای تزریقی

·        مسمومیت با داروها، سموم و مواد شیمیایی، گیاهان و گازهای سمی، گزیدگی ها

 

 


 

کلیدواژه‌ها: توصیه های دارویی ویژه ایام نوروز


نظر شما :