مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو:

هیچ محصول تراریخته ای در کشور تولید نمی شود

۲۴ مهر ۱۴۰۰ | ۱۲:۵۱ کد : ۲۱۰۳۹ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۵۲۲
مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه تاکنون هیچ محصول تراریخته‌ای در کشور کشت نشده و اجازه کشت پیدا نکرده است، گفت: بنابراین هیچ محصول تراریخته ای در کشور تولید نمی شود.
هیچ محصول تراریخته ای در کشور تولید نمی شود

به گزارش ایفدانا، دکتر حسین عزیزی مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در نشست خبری که امروز به مناسبت روز جهانی غذا در استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد در پاسخ به سوالی درباره وجود مشکل در ترخیص مواد اولیه تولید شیر خشک میان وزارت بهداشت و وزارت صمت اظهار کرد: مواد اولیه‌ای که برای تهیه شیر خشک نوزادان استفاده می‌شود، شامل املاح و ویتامین‌ بوده و پودر شیر خشک بدون چربی است البته شیر خشک در ایران تولید می‌شود اما شیر خشکی که برای نوزادان است باید ویژگی‌های بهتری داشته باشد. به همین دلیل مقداری پودر شیر خشک بدون چربی هم وارد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در ایران کارخانه ای شیر خشک بدون چربی نوزادان را تولید می‌کند، توضیح داد: مشکلی که اکنون ایجاد شده، این است که این کارخانه به وزارت صمت اعلام کرده که من می‌توانم مواد اولیه همه کارخانه هایی که شیر خشک نوزاد تولید می‌کنند را تامین کنم و وزارت صمت هم براساس گفته این کارخانه، تعرفه شیر خشک وارداتی را تغییر داده است. یعنی شیر خشک که جزو ارز ترجیحی بوده است را خارج کرده و روی ارز نیمایی که تقریبا ارز آزاد است، برده است. در این فاصله مقداری شیر خشک هم که حدود ۵۰۰ تن اعلام شده وارد کشور شد و اکنون در گمرک است که برای ترخیص محموله دچار مشکل شده ‌اند؛ وقتی رفتند محموله را ترخیص کنند، به عنوان مثال اعلام شده که به جای ۴۲۰۰ تومان باید ۳۰ هزار تومان بپردازید. بنابراین قیمت پنج تا شش برابر افزایش پیدا کرده است. برای حل این مشکل سازمان غذا و دارو با وزارت صمت وارد مذاکره شد و اعلام کردیم که حداقل این ۵۰۰ تن را با همان تعرفه قبلی ترخیص کنید و اگر قرار بر تغییر نرخ است، در آینده اعمال شود. از نظر سازمان غذا و دارو مشکلی وجود ندارد اما وزارت صمت هنوز نپذیرفته و شیرها در گمرک مانده اند و این درحالی است که اگر مدت طولانی هم بمانند، فاسد می‌شوند و ویژگی های آنها تغییر کرده و دیگر قابل استفاده نخواهند بود.

موضع سازمان غذا و دارو در زمینه محصولات تراریخته

دکتر عزیزی همچنین در ادامه درباره پرداخت یارانه به دهک‌ های پایین که وضعیت غذایی مناسبی ندارند، بیان کرد: پرداخت یارانه به عهده وزارت بهداشت نیست و در جای دیگری انجام می‌شود البته وزارت بهداشت عضو بوده و نظراتش را مطرح می‌کند. وزارت بهداشت درباره کاهش مصرف برخی مواد غذایی مانند لبنیات، مرغ و گوشت هشدارهای لازم را ارائه داده است و دولت با توجه به وضعیتی که از نظر میزان درآمد و مقدار یارانه‌ای که باید تخصیص دهد، دارد، شرایط را بررسی کرده و در صورت نیاز برنامه هایی را اجرا می‌کند.

مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: در همین راستا سبدهایی را در نظر گرفته یا یارانه غیرمستقیم به برخی محصولات می‌ دهد تا قیمت ‌شان پایین آید؛ به عنوان مثال اکنون به نان یارانه قابل توجهی پرداخت می شود. شنیده ام که برنامه ‌هایی در دست اقدام است که یارانه ها را افزایش دهند تا ۵ دهک اول که قشر آسیب پذیر هستند، از یارانه غذایی استفاده کنند.

وی درباره نظارت بر کیفیت و قیمت محصولات با توجه به روند خشکسالی، بیان کرد: این موضوع بیشتر به وزارت جهاد کشاورزی بازمی‌گردد در حقیقت ما تنها مشتری مواد اولیه هستیم، به این معنا که اعلام می‌کنیم گندم، برنج و یا مواد دیگری را با این ویژگی‌ها می‌خواهیم که باید این محصولات را با این استانداردها به ما تحویل دهند. وزارت بهداشت تنها عهده دار وضعیت سلامت و بهداشت است البته مواد غذایی هرچه ارزان تر به دست مردم برسد، وزارت بهداشت حمایت می کند.

دکتر عزیزی درخصوص موضع سازمان غذا و دارو در زمینه محصولات تراریخته، توضیح داد: تراریخته سه جنبه دارد، یکی کاشت محصولات تراریخته بوده که این موضوع در حوزه وزارت جهاد کشاورزی است؛ تاکنون هیچ محصول تراریخته‌ای در کشور کشت نشده و اجازه کشت پیدا نکرده است بنابراین ما تولید هیچ محصول تراریخته‌ای را در کشور نداریم. فقط درباره واردات ممکن است محصولات تراریخته داشته باشیم که عمدتا دو نوع هستند،یکی ذرت برای خوراک دام و طیور و یکی هم سویا که بیشتر روغن آن وارد می‌شود.

مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ادامه داد: البته محصولاتی مانند کلزا هم هستند که واردات آنها بسیار کم است. ما وظیفه نظارت بر سلامت این محصولات را از نظر نمونه برداری بر عهده داریم. وظیفه ای درمورد کاشت، ترویج و توسعه آن نداریم و در این خصوص تابع شواری عالی ایمنی زیستی هستیم.

وی تصریح کرد: ما تنها نظارت بر سلامت و مطابقت بر استانداردهای بین‌المللی بر اساس استانداردهای اروپا را انجام می‌دهیم. نظر وزارت بهداشت درباره این محصولات ممتنع بوده و نه می‌گوییم خوب و نه می‌گوییم بد است. محصولاتی هستند که در کل دنیا تولید و مصرف می شوند و ما نظارت بر سلامت آنها را برعهده داریم. استانداردهای ما در این زمینه بر اساس سختگیرانه‌ترین استانداردها است.

دکتر عزیزی در پاسخ به پرسشی درخصوص موضع وزارت بهداشت درباره فود تسترهایی که در فضای مجازی فعالیت می‌کنند، اظهار کرد: در این زمینه ما دخالتی نداریم؛ فعالیت هایی است که از سوی رستوران ها و فست فودها برای تبلیغ و فروش بیشتر انجام می‌شود که البته آن را تایید نمی‌کنیم زیرا معمولا غذاهایی که خوشمزه‌ بوده، مضر هستند و چربی، نمک یا شکر و ادویه زیادی دارند و در مجموع برای سلامتی خوب نیستند اما فعلا دستورالعملی برای برخورد با این افراد نداریم. شاید این وظیفه وزارت ارشاد و دیگر بخش ‌ها باشد که بتوانند با این موضوع برخورد کنند. ما پیگیر هستیم تا این موضوع سر و سامان یابد و در مجموع مورد تایید ما نیست.

باید ایمنی غذا را از امنیت غذا جدا کنیم

مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره سند امنیت غذایی، با بیان اینکه سندهای زیادی در ادوار گذشته تدوین شده است، گفت: اخیرا هم سندی از طرف کمیسیون کشاورزی مجلس پیشنهاد شده بود که نقدهایی از طرف سازمان  ها و نهادهای مختلف به آن وارد شده است؛ موضوع امنیت غذایی که بیشتر به تولید و تامین غذا بر می گردد بر عهده وزارت کشاورزی است؛ باید ایمنی غذا را از امنیت غذا جدا کنیم. ایمنی غذا به این معنا که غذای مصرفی مردم سالم باشد و وزارت بهداشت متولی ایمنی غذا است و ما بر سلامت محصولات داخلی و خارجی وارداتی باید نظارت داشته باشیم. در سندهای مرتبط با غذا هر جا از ما  دعوت کرده اند، شرکت کرده ایم؛ سندهایی از قبل بوده است و در سندهای جدید هم می توان با توجه به اسناد قبلی موضوعات جدید را وارد کرد تا ایمنی و امنیت غذا ارتقا پیدا کند.

وی همچنین در ادامه درباره حذف برخی مواد غذایی از سفره های مردم و مشخص کردن جایگزین برای آنها، عنوان کرد: متاسفانه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو امکانات کمی برای اطلاع رسانی دارند، اما صدا و سیما می تواند در این حوزه اقدام کند و اگر از ما دعوت کنند کارشناسان آماده هستند در زمینه همه مسائل مرتبط با غذا در نشست ها حضور پیدا کرده و اطلاع رسانی کنند. برخی جایگزینی ‌ها خود به خود انجام شده است؛ به عنوان مثال برنج گران شده و مردم سراغ نان و ماکارونی رفته‌اند که ارزانتر است و خوشبختانه جایگزین بهتری هم بوده و ارزش تغذیه‌ای بالاتری دارد.

می‌توان تخم مرغ و حبوبات را جایگزین گوشت کرد

دکتر عزیزی با بیان اینکه همچنین می‌توان تخم مرغ و حبوبات را جایگزین گوشت کرد، گفت: وزارت بهداشت به دنبال این است که مواد غذایی، ارزان‌تر  به دست مردم برسد. زیرا غذا می‌تواند از بسیاری بیماری ‌ها پیشگیری کند و اگر غذای سالم در اختیار مردم قرار گیرد، هزینه‌های درمان کاهش پیدا می‌کند. بنابراین لازم است دولت به غذا توجه بیشتری داشته باشد و در تخصیص یارانه و مالیات که می‌تواند قیمت موادغذایی را کاهش دهد، فعال‌تر عمل کند تا موادغذایی ارزان‌تر و بهتر در دسترس آحاد جامعه قرار گیرد.

مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پایان با اشاره به اینکه تمام غذاهایی که تولید می‌کنیم تابع استانداردهای ملی و بین المللی هستند، اظهار کرد: استانداردهای ملی ما در مواد غذایی صنعتی بر اساس استانداردهای بین المللی است البته ممکن است برخی از این مواد غذایی نمک، چربی، شکر و یا روغن بیشتری داشته باشند که در این زمینه ما هشدارهای لازم را می ‌دهیم و برچسب‌گذاری می‌کنیم تا مردم کمتر مصرف کنند. به خودی خود هیچ غذایی سم نیست و مصرف دراز مدت و تداوم آن، مساله است؛ حتی اگر موادغذایی مفید مانند شیر هم به میزان زیاد مصرف و در آن زیاده‌روی شود، می‌تواند مضر باشد./

کلیدواژه‌ها: تراریخته مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو


نظر شما :