چگونه مصرف پلاستیک را کاهش دهیم؟

زباله‌های پلاستیکی تهدیدی برای جان انسان

۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ | ۲۱:۲۳ کد : ۹۳۴۱ اخبار اصلی
تعداد بازدید:۸۴۱
آمارها حاکی از آن است که هر روز نزدیک به ۵۰۰ تن پلاستیک در ایران تولید می‌شود. تخمین زده ‌شده است که هر خانواده ایرانی در سال یک ‌میلیون تومان به دلیل ضایعات پلاستیکی از دست می‌دهد. دولت و شرکت‌ها وظیفه ‌دارند تا در این زمینه اقدامی انجام دهند اما برای کاهش ردپای پلاستیک، هر خانواده ایرانی چه‌کاری می‌تواند انجام دهد؟
زباله‌های پلاستیکی تهدیدی برای جان انسان

کیسه‌ها، سفره‌های یک‌بارمصرف و ظروف پلاستیکی این روزها چیزهای متداولی هستند که بیش از 8 میلیون تن پلاستیک را تشکیل می‌دهند. زباله‌های پلاستیکی که به محل‌های دفن زباله‌ها و اقیانوس‌ها ختم می‌شوند صدها سال طول می‌کشد تا تخریب شود و سموم آزاد شده از آنها باعث آلودگی محیط‌زیست و اقیانوس‌ها شده و تهدیدی برای حیات‌وحش و سلامتی انسان است؛ بنابراین اولین اقدام اساسی برای کاهش ضایعات پلاستیکی، کاهش میزان مصرف ما در زندگی روزمره است.

با توجه به زندگی‌های مدرن امروزی و رواج استفاده از ظروف یک‌بارمصرف پلاستیکی، در ابتدا کاهش و یا قطع استفاده از پلاستیک سخت است اما شما با استفاده از روش‌های زیر به‌ آسانی می‌توانید مصرف پلاستیک را به حداقل برسانید:
 

1. بطری آب معدنی نخرید

اگرچه بازیافت زباله‌های پلاستیکی بین 100 تا 1000 سال طول می‌کشد اما باید بدانید که بطری‌های پلاستیکی آب معدنی هیچ‌گاه تجزیه نمی‌شوند و این مسئله می‌تواند عواقب زیست‌محیطی فاجعه باری را به همراه داشته باشد.
بیسفنول آ که با نام اختصاری BPA شناخته می‌شود، یک ماده شیمیایی است که برای سفت کردن پلاستیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده شیمیایی عامل اصلی عدم تعادل هورمون در بدن است و باعث ابتلا به بیماری‌هایی همچون سرطان، سقط‌ جنین، ناباروری و اختلالات عصبی می‌شود؛ بنابراین برای کمک به‌سلامتی خود و محیط‌زیست لازم است از بطری‌های آب غیرپلاستیکی همچون فلاکس، بطری‌های شیشه‌ای و فلزی استفاده کرده و بطری آب خود را در صورت تمام شدن از آب‌سردکن پرکنید. همچنین با توجه به اینکه شیرها معمولاً در بطری‌های پلاستیکی به فروش می‌رسد، بهتر است برای تجزیه راحت‌تر به‌جای خرید شیرهای بطری از شیرهای کیسه‌ای استفاده نمایید.
 

2. با سبد به خرید بروید

اگر خاطرتان باشد قدیم‌ها معمولاً خانم‌های خانه‌دار با زنبیل‌ به خرید می‌رفتند و تمام خریدهای خود را بدون پلاستیک در آن می‌گذاشتند؛ اما بر اساس تخمین، هر سال بین پنج میلیارد تا یک تریلیون کیسه پلاستیکی در سراسر جهان استفاده می‌شود. این کیسه‌ها اگرچه در مغازه‌ها و فروشگاه‌ها به‌ صورت رایگان در اختیار خریداران قرار می‌گیرد اما هزینه‌های بالایی را برای محیط‌زیست به همراه دارند؛ بنابراین برای کاهش مصرف پلاستیک و کمک به محیط‌زیست، می‌توانید خریدهایتان از سوپر مارکت را که نیاز به پلاستیک ندارد در کیسه پارچه‌ای و یا سبد خرید خود را قرار دهید و در صورت خرید میوه تا حد امکان بیشتر میوه‌ها را در یک پلاستیک بگذارید.
 

3. از ژیلت یا تیغ یک‌بارمصرف استفاده نکنید

تیغ‌های یک‌بارمصرف و متأسفانه پرطرفدار، چند سالی است که بر حجم زباله‌های پلاستیکی افزوده‌ است. این تیغ‌های  

 ظروف یک‌بارمصرف گیاهی اگر چه گران‌تر از ظروف یک‌بارمصرف پلاستیکی است اما در عرض 3 تا 6 ماه بازیافت شده و عاری از مواد شیمیایی تهدیدکننده سلامتی انسان است. این ظروف از نشاسته ذرت، گندم و برنج تهیه می‌شوند که حتی می‌توانند منبع غذایی مناسب برای حیوانات باشد

پلاستیکی علاوه بر اینکه خطر جدی برای محیط‌زیست به شمار می‌رود، طبق آزمایش‌های انجام‌ شده، پلاستیک استفاده‌ شده در این تیغ‌ها از بی‌کیفیت‌ترین پلاستیک‌های ضایعاتی تهیه می‌شود که می‌تواند باعث حساسیت‌های پوستی، آلرژی و امثال آن شود. همچنین تیغه این ژیلت‌ها از فلزهای نامرغوبی تهیه‌شده که در برابر رطوبتِ حمام، زنگ ‌زده و میکروب‌ها را به خود جذب می‌کند. بنابراین به‌جای اینکه هر ماه یک تیغ پلاستیکی را در سطل زباله بریزید و سلامتی خود و محیط‌زیست را به خطر بیندازید، از تیغ‌های آهنی استفاده کنید که به شما اجازه می‌دهد تنها تیغ‌هایش را تعویض کنید.
 

4. به‌جای پوشک یک‌بارمصرف از پوشک پارچه‌ای استفاده کنید

از هر 10 کودک 8 کودک نسبت به بهترین مارک پوشک‌های یک‌بارمصرف آلرژی دارند زیرا مواد شیمیایی موجود در این پوشک‌ها، پوست نوزادان را تحریک می‌کند. از طرفی جالب است بدانید، تجزیه پوشک‌های یک‌بارمصرف 500 سال طول می‌کشد و ازآنجایی‌ که اکثر مادران این پوشک‌ها را نشسته و کثیف به سطل زباله می‌اندازند، سالانه 3 میلیون تن مدفوع و ادرار تصفیه نشده از طریق این پوشک‌ها به محل دفن زباله‌ها منتقل می‌شود و خطر زیادی برای سلامتی انسان و محیط‌زیست به شمار می‌رود؛ این در حالی است که استفاده از پوشک‌های پارچه‌ای، هم از حساسیت پایین‌تری برای کودکان برخوردار است و هم چندین بار قابل ‌استفاده هستند و علاوه بر کمک به بودجه خانواده، بعد از دور انداختن در عرض 1 تا 6 ماه تجزیه می‌شوند.
با توجه به اینکه استفاده از پوشک پارچه‌ای برای مادران امروزی چندان خوشایند نیست، توصیه می‌شود حداقل برای کمک به اقتصاد خانواده، محیط‌زیست و کاهش مصرف پلاستیک، در محیط داخل خانه از پوشک پارچه‌ای و در هنگام مسافرت و مهمانی از پوشک یک‌بارمصرف استفاده نمایید.
 

5. در ظروف یک‌بارمصرف گیاهی غذا بخورید

این روزها استفاده از لیوان و ظروف یک‌بارمصرف پلاستیکی در مهمانی‌ها شیوع پیداکرده است اما این ظروف پلاستیکی عموماً تحمل دمای بیشتر از 65 درجه سانتی‌گراد را ندارند و هنگام داغ شدن، مواد شیمیایی به‌ کار رفته در این ظروف آزاد و به مواد غذایی منتقل شده و باعث بروز انواع بیماری‌ها ازجمله سرطان کبد، پروستات و ریه می‌شود. همچنین مواد استفاده‌ شده در این ظروف شامل پلی استایرن، آکریلیک، پلی اتیلن و نایلون است که این مواد، خطر آتش‌سوزی را در آنها بالا می‌برد؛ بنابراین بهترین جایگزین برای ظروف یک‌بارمصرف پلاستیکی، ظرف‌های یک‌بارمصرف گیاهی است تا از این طریق در مصرف آب صرفه‌جویی کرده و کمک به بهبود آلودگی محیط‌زیست کنیم. ظروف یک‌بارمصرف گیاهی اگرچه گران‌تر از ظروف یک‌بارمصرف پلاستیکی است اما در عرض 3 تا 6 ماه بازیافت شده و عاری از مواد شیمیایی تهدیدکننده سلامتی انسان است. این ظروف از نشاسته ذرت، گندم و برنج تهیه می‌شوند که حتی می‌توانند منبع غذایی مناسب برای حیوانات باشد.

کلیدواژه‌ها: زباله‌های پلاستیکی


( ۱ )

نظر شما :